23. maj 2012

Må udlejer smide min søn ud?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner,

Min kæreste og jeg har købt en ejerlejlighed og har overtaget denne for godt en måned siden. Bebyggelsen er fra 2004, og der er i handelen ikke udfærdiget tilstandsrapport eller ejerskifteforsikring.

Vi har af viceværten og en (af viceværten anbefalet) murer fået oplyst, at en række fliser i gulvet på badeværelset er løse.

Vi blev opfordret til at få dette repareret, da øvrige fliser ellers ville løsne sig og flække. Vi har indhentet tilbud på reparation, som vil koste omkring 4.500 kr. Vi har kontaktet sælger, som afviser at betale for reparation, da han "aldrig mener at have observeret nogen løse fliser".

I købsaftalen står, at sælger har et mangelsansvar i 10 år. Der må efter min overbevisning være tale om en skjult mangel, da fejlen/manglen ikke sådan lige er til at se som ikke-sagkyndig.

Gælder der en bagatelgrænse iht. sælgers mangelsansvar?

Kan vi kræve at sælger afholder udgifterne for reparation af de løse fliser?

Mvh
M


!: Kære M.

Udgangspunktet er, at sælger er ansvarlig for ejendommen.

Men det vil efter min opfattelse ikke være relevant at gå efter sælger for et et beløb på 4.500 kr., da omkostningerne vil være alt, alt for store i den sammenhæng.

Derudover vil sælger kunne påstå, at han ikke kender til manglerne, og det kan være en svær bevisbyrde at løfte, med mindre viceværten kan bekræfte, at sælger positivt kendte til problemet.

Mvh

Henrik Høpner

?: Hej Henrik.

Min søn bor i en udlejningsejendom med fire lejemål (i en bygning) samt en villa (som han bor i).

Ejendommen skal på tvangsauktion, da udlejer er gået konkurs. Den ene af lejerne i det ene af de fire lejemål ( i bygningen) agter at købe ejendommen og har meddelt min søn, at han derefter vil flytte ned i hans villa og bruge hele den store bygning til opbevaring af kræmmermarkedsvarer.

I bygning står de to lejemål tomme, da beboerne er flyttet under udlejers konkurs, en er udlejet  og den sidste lejes af den evt. nye ejer.

Er det tilladt den evt. nye ejer at opsige min søn, eller hvilke rettigheder har min søn og hans kæreste samt to børn?

Min søn agter ikke at flytte, da han er glad for at bo der.

Med venlig hilsen

W

Kære W.

Udgangspunktet er, at lejer altid kan fortsætte lejemålet på uændrede vilkår.

Lejeloven giver udlejer mulighed for, under en samlet afvejning af omstændighederne, at opsige en lejer til såkaldt eget brug.

Imidlertid vil man i en sådan situation givetvis lade indgå i overvejelserne, om det er rimeligt, at din søn skal flytte, henset til, at køber, den nye ejer, jo netop kendte til lejemålet.

Han kunne jo blot have ladet være med at købe.

Hvis din søn bliver opsagt, bør han søge juridisk rådgivning for at få varetaget sine rettigheder bedst muligt.

Lejelovgivningen er en kompliceret affære.

Mvh
Henrik Høpner