09. maj 2012

Må vi sætte vores egne lamper op?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå fra et par uger til en måned, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik.

Vi har på det kollegie, jeg bor på, en debat mellem beboerrådet og bestyrelsen omkring belysning på værelserne.

Ifølge vores kontrakt (citeret):

1."Medmindre andet følger af vedligeholdelsesreglementet skal lejeren - selv om den indvendige vedligeholdelse i øvrigt påhviler udlejeren - sørge for elektriske kontakter. Medmindre anden aftale træffes, sker istandsættelsen ved udlejers foranstaltning."

Desuden:

2."Lejeren må ikke uden udlejers skriftlige samtykke foretage ændringer i boligen med mindre andet er fastsat i vedligeholdelsesreglementet eller husorden."

Mine spørgsmål er til dig er:

Hvad defineres ved "foretage ændringer i boligen"?

Mere specifikt må vi som lejere så nedtage de opsatte lamper og sætte vores egne op?

Et tillægsspørgsmål er, om vi også må skifte vores stikkontakter, eller betragtes det juridisk som ændringer i boligen?

Vi takker for din hjælp

Venligst

B.

!: Kære B.

Uden at kende de nærmere omstændigheder er det min umiddelbare vurdering, at man nok er berettiget til at udskifte en lampe på sit eget kollegieværelse, men man vil nok også være forpligtet til ved fraflytning at skulle genopsætte den oprindelige lampe, hvis den er en del af lejemålet.

Mht. udskiftning af stikkontakterne er det min opfattelse, at udlejer specifikt har krævet, at det er noget udlejer skal stå for, og derfor må man næppe selv gøre det.

Der er sikkert tale om en ganske fornuftig overvejelse omkring forbuddet, nemlig at modvirke risikoen for brand i elinstallationer, der er lavet af ukyndige.

Det vil måske være en overvejelse værd, at man får suppleret bestemmelserne med, at ændringer foretaget af en autoriseret elinstallatør vil kunne godkendes.

Mvh
Henrik Høpner