04. jul. 2012

Naboerne kan se ind i stuen. Hvad gør vi?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Vi har et problem med vores nabo.

For nogle få år siden udvidede de ved at bygge en førstesal på deres hus. I gavlen over mod os har de isat en fransk dør.

Vores problem er, at de fra denne dør går ud på et garagetag, tagpaptag, fornyet for et år siden.

Denne garage, hvoraf en del er lavet om til bolig, ligger i skel ind til os. De har ikke tiladelse til at bruge dette tag, men  tager alligevel ophold der. De lægger madrasser ud for at ligge der.

Når de opholder sig på taget, kan de se ind i vores stue, ned på vores terrasse og det meste af haven, hvilket er yderst ubehageligt for os.

Før havde vi en dejlig ugeneret have. Hvad kan vi gøre?

Vi har prøvet at tale med dem om problemet og også skrevet til dem, men de siger bare, at de nok selv skal bestemme, hvad de bruger deres tag til, men som tidligere nævnt ligger garagen i skel.

Med venlig hilsen
I


!: Hej I.

Det er altid ubehageligt med nabostridigheder.

Når naboen ikke vil i en god dialog, er I desværre nødsaget til at kontakte bygningsmyndighederne, dvs. kommunen, og forelægge problemet dér.

Det kan meget vel tænkes, at kommunen ikke er klar over konstruktionen og den mulige ulovlige anvendelse af garagen som bolig.

Når man så samtidig har indrettet en tagterrasse  i skel, er det min opfattelse, at kommunen både kan og vil skride ind.

Det kan også tænkes, at der er nogle privatretlige servitutter, evt. pålagt i forbindelse med den oprindelige udstykning af grundene.

Hvis I har en grundejerforening, kan det derfor også være relevant at involvere denne.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Vi har for godt et år siden købt et sommerhus, som vi både har brugt selv og udlejet i fire uger, men overvejer nu at købe et sommerhus mere i samme område.

Det nye sommerhus vil vi så istandsætte og bruge selv, men vi vil også stadig udleje og bruge det første købte, når vi er mange mennesker.

Mit spørgsmål er: Kan man en dag sælge et af sommerhusene uden at blive beskattet af evt. gevinst ved salg, når de ligger i samme område?

mvh
B


!: Kære B.

Når I kun har disse to sommerhuse, og I benytter disse som private sommerhuse, vil I kunne sælge uden at betale ejendomsavanceskat.

Hvis der er tale om sommerhuse, der har været anvendt udelukkende erhvervsmæssigt, vil der derimod være skattepligt.

Hvis I er det mindste i tvivl, kan I altid kontakte de lokale skattemyndigheder for at få råd og vejledning.

Mvh
Henrik Høpner