27. aug. 2014
Sælger er død. Er vi bundet af aftalen?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi købte i 1997 en grund, og ejeren ville have en bestemmelse med på skødet, som lyder sådan:
Beplantning på grunden må ikke overstige en højde på ca. 1,5 m. (kunne ikke tinglyses), og sælgers advokat skriver, at bestemmelsen blot er indeholdt som en aftale mellem køber og sælger.
Advokaten skriver, at bestemmelsen ikke vil fremgå af tingbogen, men vi vil naturligvis være bundet af aftalen over for sælger og vil være forpligtet til at oplyse om bestemmelsen til en evt. senere køber.
Nu er sælger død. Er vi stadig bundet af aftalen? Er vi forpligtet over for andre end sælger? Skal vi oplyse bestemmelsen til en evt. køber?
Håber jeg har forklaret mig godt nok. På forhånd tak!
Mvh.
R
!: Hej R
Det forekommer at være noget af en rodebutik. Aftalen, som I beskriver den, ser for mig ud som om, at der alene er tale om noget, der binder jer i forhold til sælger.
Når nu sælger er død, er I formodentlig ikke længere bundet af klausulen.
Hvorfor den ikke er blevet tinglyst, forstår jeg ikke, for tinglysningen er netop sikkerheden for, at der kommer klarhed over forholdene.
I en tinglyst servitut af denne karakter skal der blandt andet være en påtaleberettiget, og der skal også være en klar bestemmelse om, hvem der er forpligtet af aftalen, og hvem der er den berettigede.
Det kunne måske have været sådan, at det var den til enhver tid værende ejer af jeres grund, der skulle sikre, at beplantningen ikke oversteg 1,5 meter, og den påtaleberettigede var den til enhver tid værende ejer af sælgers ejendom.
Jeg tror ikke, at en ny ejer af sælgers ejendom kan kræve, at beplantningen holdes nede på 1,5 meters højde.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
I februar 2014 solgte jeg en lejlighed og tjente godt på den. I samme måned købte jeg en ny lejlighed, som jeg nu overvejer at sælge, da der er en pæn fortjeneste i udsigt.
Mit spørgsmål er derfor: Hvor ofte kan man købe og sælge ejerligheder, uden at det betragtes som spekulation?
På forhånd tak.
L
!: Hej L
Det afgørende for, om man er skattepligtig af avancer ved salg af bolig, er, om man har beboet de ejendomme, man sælger.
Hvis du er dygtig til at købe billigt og sælge dyrt, og samtidig reelt har beboet ejendommene, tror jeg ikke, at skattevæsenet har mulighed for at kræve skat af avancen.
Såfremt du ikke har andet arbejde, kan det tænkes, at Skat vil gøre gældende, at du er erhvervsdrivende med køb og salg, hvis du for eksempel i den tid, du ejer ejendommene, sætter disse i stand med henblik på at opnå fortjeneste.
Du kan få en bindende forhåndsbesked på de enkelte handler ved at rette henvendelse til Skat, men i første omgang kan en telefonopringning måske kaste mere lys over det.
Mvh
Henrik Høpner