14. dec. 2011
Jeg kan ikke komme i kontakt med sælger - hvad gør jeg?
Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og publiceres også i Berlingske.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik Høpner.
Jeg har midlertidig opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, og jeg har sammen med min familie (min mand og mit barn) boet i Danmark i tre år og arbejder som læge.
Desuden vi er ikke EU-statsborgere.
Er det muligt for os at købe en bolig i Danmark?
Mvh
S
!: Hej S.
Udgangspunktet for at købe helårsbolig i Danmark er, at du enten skal være EU-statsborger eller komme fra et af de nordiske lande.
Hvis ikke du opfylder disse betingelser, kan du kun købe bolig i Danmark, hvis du får en tilladelse fra Justitsministeriet.
Der er flere forskellige kriterier, man lægger vægt på, så jeg synes, du skulle søge hos Justitsministeriet, så vi forhåbentligt kan byde dig velkommen på boligmarkedet.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik Høpner.
Jeg har for 4 måneder siden købt en andelslejlighed med stort nedslag i prisen, da alt (stort set) skulle laves.
I forbindelse med handlen var der udarbejdet en ingeniør-rapport, der påpegede en række områder, hvor der specifikt blev givet nedslag.
Problemet er nu, at jeg efter renoveringen har fundet endnu flere ting, der skal laves, og som jeg ikke havde regnet med.
I ingeniørrapporten stod også, at en række ting skulle udarbejdes på foreningens regning, men det har foreningen efterfølgende afvist, idet de siger, at Ingeniøren "tog fejl".
Manglerne har jeg påberåbt ift. sælger og administrator, og administrator har også holdt beløbet tilbage.
Men sælger svarer ikke på mine (mange) henvendelser, og administrator siger, at de ikke har hjemmel til at udbetale mig pengene.
Så hvad gør jeg?
PS. Hvis jeg skal køre et civilt søgsmål, hvor lang tid kan jeg forvente, at det tager, og hvem skal i sidste ende bekoste sagsomkostninger, syn og skøn mv.?
vh
H.
!: Hej H.
Det er altid ærgerligt at opleve, når ting går galt.
I din sag er der flere muligheder for at rejse krav.
For det første kan det tænkes, at ingeniøren har lavet en fejlbehæftet rapport, og den fejl kan han som professionel risikere at hænge på.
Hvis det forudsættes, at ingeniørrapporten er udarbejdet på foranledning af andelsboligforeningen, forekommer det besynderligt, at foreningen nu påstår, at de ikke vil vedstå den rapport, der er udarbejdet.
Under alle omstændigheder kan du givetvis rejse kravet over for foreningen samtidig med, at du rejser kravet over for sælger.
Du skal være opmærksom på, at nogle dele af kravet hurtigt kan blive forældede, alt afhængig af, hvorvidt der er tale om en overpris eller ej.
Når sælger ikke svarer, kan du blive tvunget til at køre en civil retssag.
Det koster dels tid, dels penge.
Alt afhængigt af, hvor mange spørgsmål der i givet fald skal afholdes syn og skøn på samt en række andre forhold, kan der desværre meget vel gå et til to år, før sagen er færdig i byretten.
Omkostningerne kan du muligvis få dækket via en retshjælpsforsikring på din familieforsikring, hvis du har en sådan.
Der er under alle omstændigheder selvrisiko, og den tid, du skal investere i det, får du ikke noget for.
Mvh
Henrik Høpner