21. maj 2014
Skal jeg orientere skattevæsenet?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik Høpner
Jeg har den 1. marts 2013 købt en andelslejlighed i en andelsboligforening, hvor forældrekøb er tilladt. Jeg har betalt andelen kontant og lejer lejligheden ud til min datter.
Det var svært at finde regler for fastsættelse af huslejen, så jeg endte med at fastsætte den til kr. 2.500 kr., der stort set svarer til boligafgiften på 2.484 kr. (Lejligheden ligger i et ældre byggeri i Valby og er på 54 kvm. ).
Jeg tænker, at der ikke er noget at oplyse til SKAT, da der pga. kontant betaling ikke er noget med renteudgifter, og da min udgift (boligafgiften) går lige op med huslejen. Men jeg vil gerne være helt sikker - derfor spørgsmålet: Er der noget i forbindelse med lejligheden, jeg skal oplyse til SKAT?
Hilsen fra L
!: Kære L
Uanset at tingene går i balance, skal du orientere skattevæsenet om det.
Der er tale om en erhvervsmæssig udlejning, og du skal derfor fortælle skattevæsenet om overskud og underskud, og også i den situation, du er i, at der er næsten balance i tingene.
Der kan ske det, at boligeafgiften enten stiger eller falder, og du kan principielt også få en avance, der skal beskattes.
Også af disse grunde skal du orientere skattevæsnet om det.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg har hus i Odense men har behov for "en fod" i København og overvejer derfor at købe en ejerlejlighed i Vanløse/Brønshøj/Rødovre.
Problemet er bopælspligten.
1. Hvis jeg nu køber en to-værelses lejlighed og lejer det ene værelse ud til en person, som tager folkeregister på adressen, er bopælspligten så formelt opfyldt?
Eller det lumske spørgsmål: Er der så nogen, der opdager det/gør noget?
2. Jeg kan leje ud i 3-4 måneder ad gangen i perioder, hvor jeg ved, at jeg har mindre behov for at være der - og dermed opfylde bopælspligten.
3. Jeg kan flytte min egen folkeregisteradresse frem og tilbage mellem København og Odense. Er det lovligt, og hvor længe kan man så "holde den kørende"? Er reglen om de 180 dage gældende pr. kalenderår?
Hvor strikse og hurtige til at reagere er de i øvrigt i Københavns Kommune, og er der forskel på, om det er i det indre København eller i en af de tidligere omegnskommuner?
Mvh
P
!: Hej P
Dit spørgsmål bærer præg af, at du i et vist omfang søger at afdække mulighederne for omgåelse af reglerne.
Det er ikke noget, som denne brevkasse kan benyttes til.
Jeg kan oplyse dig om reglerne, nemlig at reglerne om bopælspligt vedrører spørgsmålet om benyttelse af boligen.
Det vil sige: Bor der rent faktisk nogen i lejligheden, er betingelserne opfyldt.
Man skal som borger være tilmeldt folkeregistret der, hvor man bor og har sin hverdag.
I din situation lyder det til, at du skal være tilmeldt folkeregistret i Odense.
Er den pågældende lejlighed beboet, og du i øvrigt ikke får problemer med lejerne, lader det til, at reglerne om bopælspligt også bliver overholdt.
Mvh
Henrik Høpner