16. mar. 2011

Skal lejer betale for manglende vedligeholdelse?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og i Berlingske.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg fandt et beskedent nyt hus, som jeg ønskede at købe og ansøgte om de sædvanlige 80 procent realkredit.

De resterende 20 procent ville jeg finansiere via min Boligkredit, der står på 1. prioritetsplads i mit sommerhus, som jeg agter at beholde.

Den er lavt forrentet og har udløb i 2034. Kun et lille beløb er trukket.

Jeg blev godkendt til realkredit i Nordea, Jyske Bank og nu senest i Nykredit.

De to første afslog jeg, fordi de forlangte, at jeg skulle være "Fuldkunde" hos dem, dvs. opsige mit boliglån og oprette et banklån hos dem, hvilket indebar en renteforhøjelse på op mod 2 procent. Altså en yderligere økonomisk belastning for mig.

Derfor søgte jeg senest Nykredit, der ikke rejste krav om overførsel af min Boligkredit, men det krav er rejst over for mig pr. mail i dag, og tillige vil de være såvel rådgivende som budgetterende "Vejleder" for mig, dvs. hyppe deres egne kartofler og stavsbinde mig til dem.

Hvis denne holdning er generel, så må de mennesker, der tænker sig lidt om, afstå fra at skifte bolig.

Det, jeg gerne vil spørge om, er, om fremgangangsmåden er i overenstemmelse med den lovgivning, som kreditforeninger er underlagt.

Dvs. 'vi opretter tillige en bank, så kan vi skrabe hele puljen til os!'

Deres aldersdiskriminering tåler næppe heller at se dagens lys. Her siger grundloven vist et eller andet.

!: Realkredit og bankvirksomhed er private virksomheder, der som udgangspunkt selv må bestemme hvilke lån de vil yde, herunder også på hvilke betyingelser, de vil yde lånet.

Du har altså iklke noget krav på at få et bestemt lån.

Realkreditloven sætter nogle øvre grænser for, hvor store lån der må ydes i bestemte ejendomstyper, men kreditforeningen bestemmer altså selv, om de vil give lånet eller ej.

Når du har fået dit lån, er der også regler for, hvornår de kan ændre på betingelserne, men de gælder altså ikke, før du har fået lånet.

Når de giver dig et lånetilbud, er det således op til dig selv at vurdere, om du synes, det er prisen værd.

mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

Kære Henrik

Vi har i under tre år udlejet vores villalejlighed på en tidsbegrænset kontrakt, mens vi har været udstationeret.

Nu én måned før fraflytning melder lejer, at der er en skade på køkkenbordpladen, som de mener skyldes et forkert bygget køkken.

Bordpladen - en 40 mm egebordplade - er hævet og sænket i samlingerne på enderne af staverne i bordpladen.

Bordpladen var to år gammel, da de flyttede ind, og der var intet sket, da de flyttede ind. Vi behandlede den meget godt.

I lejekontrakten har vi skrevet, at bordpladen skal behandles 3-4 gange om året med hvid olie, som vi også har tilbudt at betale i kontrakten (de skal bare gemme regningerne).

Nu har en af vores byggekyndige været ude og kigge, og han mener helt klart, at skaden skyldes meget vand på bordpladen og dårlig vedligeholdelse (ingen olie gennem årene).

Det var han ikke tvivl om, og det er vi heller ikke.

Men...

Lejer ønsker intet at betale, da han har sin egen kyndige, som mener, at køkkenet er fejlkonstrueret.

Spørgsmålet er, hvad vi gør for at komme videre?

Lejer vil jo ikke erkende noget.

Vi har jo et depositum, men kan vi bare trække af det, som vi vil?

Bordpladen skal med stor sandsynlighed slibes over det hele og ombehandles.

Det er nok ikke nok, men det er det eneste, som kan gøres. At skifte hele bordpladen vil koste ca. 25.000. kr.

Forkortet af red.

!: Når du udlejer en bolig, skal lejer naturligvis passe godt på den og aflevere den i samme stand, som den var ved indflytning, bortset fra almindeligt slid og ælde.

Når I har været meget specifikke i lejekontrakten med hensyn til bordpladen, og oven i købet har tilbudt at betale for materialerne til behandling, mener jeg, I står stærkt i en sag om den manglende vedligeholdelse.

I vil som udgangspunkt være berettiget til at tilbageholde et beløb i lejers depositum.

Når I vælger at gøre det, er det rent faktisk lejer, der skal være den udfarende kraft i forhold til at få beløbet tilbage.

Lejer kan indbringe sagen for huslejenævnet og huslejenævnet vil ofte foretage en besigtigelse og forsøge at finde en rimelig løsning.

Huslejenævnets afgørelse kan begge parter indbringe for retten, og i yderste konsekvens kan der blive behov for syn og skøn under en retssag.

Det er omkostningsfyldt at køre den slags sager, og jeg vil anbefale, at I prøver at finde et forlig sammen med lejeren.

Af hensyn til bevis er I nødsaget til at vente med at reparere bordpladen, indtil der enten er en løsning, eller der har været syn og skøn.

Kan I ikke leve med det, må I sørge for at tage så mange fotografier som muligt og evt. få en sagkyndig udtalelse til sagen.

mvh
Henrik Høpner