22. aug. 2012

Skal udlejer betale for skader?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik

Jeg skal arbejde i Norge i tre år fra den 1. oktober. I den forbindelse har jeg tænkt mig at udleje min helårsbolig (parcelhus i Birkerød).

Jeg erfarer, at jeg på den baggrund er at betragte som selvstændig erhvervsdrivende, og jeg mener, at virksomhedsordningen (med udvidet selvangivelse) rent skattemæssigt er at foretrække for mit vedkommende.

Havde jeg fortsat haft bopæl i Danmark skulle overskud/underskud af udlejningen overføres til min selvangivelse og beskattes herefter.

Men hvordan forholder det sig, når man arbejder og betaler skat i Udlandet (Norge i mit tilfælde)?

Kan jeg f.eks. overføre et evt. underskud af udlejningsvirksomheden og dermed trække beløbet fra i min norske indkomst?

Eller skal jeg beskattes i Danmark for udlejning af huset? Og hvad gør man i så fald med med et evt. underskud, når jeg bor, arbejder og betaler skat i Norge?

Er der i øvrigt forhold, som man skal være opmærksom på, når man udlejer bolig i Danmark og opholder sig/arbejder i udlandet?

Med venlig hilsen
J


!: Kære J

Dine mange spørgsmål ligger desværre uden for, hvad der er mulighed for at besvare i denne brevkasse.

Du bør drøfte spørgsmålet indgående med din revisor, da der kan være fordele og ulemper ved, hvorvidt man opretholder skattepligten i Danmark eller ej.

Det kræver en så konkret vurdering, at det ikke er muligt at give et fyldestgørende svar her i brevkassen.

Med hensyn til de lejeretlige spørgsmål, er det vigtigt, at du i forbindelse med lejekontraktens udarbejdelse gør udtrykkeligt opmærksom på, at hvad der er baggrunden for udlejningen og at lejeperioden er tidsbegrænset på grund af dit arbejde i Norge.

Du skal også sikre dig, at du har mulighed for - evt. via en lokal repræsentant - at besigtige lejemålet med jævne mellemrum, så du kan kontrollere, at det ikke lider overlast.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi skal have gjort vores lejlighed i stand, og i den forbindelse fandt vi ud, af at der var sætterevner og pudsen havde løsnet sig på den væg, som støder ud til opgangen.

Vores udlejer henholder sig til paragraf 19 – 23 i lejeloven og påstår, at det er vores vedligeholdelsekonto, som skal betale for skaden.

Der, hvor pudset er løst, er ud til opgangen, hvor der også er andre sætterevner.

Bl.a. er vores hoveddør skæv og binder pga. sætterevner.

Vi mener, at det er udlejer, som skal betale for det pga. dårlig vedligeholdelse af opgangen fra udlejers side, men udlejer siger at det er vores lejligheds indvendige vedligeholdelseskonto, som skal betale for den skade.

Håber du kan hjælpe os, da vi ikke har råd til at blive medlem af Lejernes Landsorganisation mm.. lige pt.

Vi har så haft to håndværkere ude, og begge har sagt, at det var noget, udlejer skulle betale, så derfor er vi kommet rigtig meget i tvivl.

Mvh
BJ


!: Hej BJ

Da de rer tale om en skade, som kommer fra ejendommen og ikke på nogen måde kan henføres til lejeren og lejerens brug af det lejede, er der efter min opfattelse ingen som helst tvivl om, at udlejer skal betale for udbedring af skaden.

Dette gælder også de skader, der måtte være indvendigt i lejligheden, bortset fra den situation, hvor I under alle omstændigheder skulle male eller tapetsere.

Udlejer har en forpligtelse til at stille det lejede til rådighed i god og ordentligt stand, og det er et lejemåls sætningsrevner ikke.

Det skal udlejer udbedre.

I kan evt. rette henvendelse til Huslejenævnet i den kommune, I bor i, og der søge råd om, hvorvidt I kan

få en repræsentant fra huslejenævnet ud at besigtige skaderne.

I grelle tilfælde kan huslejenævet give påbud til en udlejer om at udbedre skaderne.

Mvh
Henrik Høpner