02. maj 2012

Tumult på generalforsamlingen. Kan vi få kontingentet udspecificeret?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå fra et par uger til en måned, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik.

Min kone og jeg ejer en villa og vil blive boende her.

Jeg påtænker dog at købe en lejlighed kontant. Altså ingen lån. Mit spørgsmål er, om jeg må  eje en sådan ud over vores faste bolig og adresse.

Hvis jeg må eje en lejlighed udover den faste bolig, må jeg så leje den ud til f.eks. min egen datter?

Der er ikke tale om forældrekøb, men om at det er mig, som står som ejer.

Ved et kontant køb vil der jo normalt kun være de faste udgifter til ejendomsskat, renovation, el, vand, varme og evt. fællesudgifter til ejendommen.

Må jeg så - for at gøre det billigst muligt for min datter - bare nøjes med at afkræve hende disse udgifter?

Det vil sige, at jeg jo ikke skal tjene penge på udlejning, eller vil SKAT flå og rive i os begge med andre finurligheder?

I min verden er alting simpelt, når man betaler kontant, men i den virkelige danske, skattetekniske verden ser det jo nok desværre anderledes ud.

Håber du kan give mig et svar.

Mvh
E


!: Hej E.

Du er naturligvis velkommen til at købe en lejlighed og udleje den, men uanset om du køber den kontant eller optager lån, skal der opkræves en rimelig husleje hos din datter.

Skattemæssigt vil du blive betragtet, som om du har indtægten, uanset om du opkræver den eller ej.

Det skyldes, at du opgiver en indtægt, du kunne have fået, og det må du skattemæssigt ikke, uden at det bliver beskattet af den fiktive indtægt.

I forhold til din datter vil hun risikere at skulle betale gaveafgift af den husleje, du "forærer" hende ved ikke at opkræve den.

I kan evt. løse problemet ved, at din datter betaler huslejen til dig på sædvanlig vis, og at du så pænt og lovligt giver hende en gave inden for de gældende regler og så husker at indsende oplysning om gavens størrelse hvert år.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Da der har været noget gentagen tumult ved vores generalforsamling, har vi valgt at melde os ud.

Vi er syv, som har meldt sig ud af sommerhus-grundejerforeningen, men modtager stadig samme kontingent som medlemmer.

Kan vi ikke forlange det udspecificeret?

Vi er indforstået med vedligeholdelse af veje/område, men hvad er man forpligtiget til at betale for?

Mvh.
NM


!: Hej NM.

Udgangspunktet er naturligvis, at vi har foreningsfrihed i Danmark, men i andre situationer er der en medlemspligt, og jeg tror, at I ikke blot uden videre kan slippe for at betale, hvad der typisk vil være medlemspligt i en sommerhusgrundejerforening.

I hvert fald hvis foreningen f.eks. skal forestå vedligeholdelse af fælles vejanlæg eller lignende.

I må således enten vælge at gå aktivt og konstruktivt ind og påvirke foreningen i den rigtige retning, eller også må I vælge at lade være med at møde op og på den måde samtidig miste muligheden for indflydelse.

Et konkret svar kræver en fuldstændig gennemgang af foreningens vedtægter og afdækning af, om der er tinglyst medlemspligt.

Mvh
Henrik Høpner