21. mar. 2012

Må min mand bo på landet og jeg i byen?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå fra et par uger til en måned, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik

Vi er gift, bor i lejelejlighed i København og har sommerhus i Vestsjælland. Min mand har i mange år drømt om at bo på landet, hvor han kan have heste m.m.

Jeg vil ikke væk fra byen. Vi overvejer derfor at sælge vores sommerhus og købe en landejendom, hvor min mand kan bo. Jeg vil blive boende i lejligheden i København, og vi vil være sammen i weekenderne.

Er det tilladt ?  Både i forhold til bopælspligt og rent skattemæssigt ?

Med venlig hilsen

D

!: Kære D.

De regler, I tænker på, er formodentlig reglerne om, at der ikke må være ledige boliger

Det afgørende er, om boligerne rent faktisk bliver benyttet eller ej, og at man ikke blot på skrømt vil beholde en lejebolig i byen.

Jeg læser dit spørgsmål som om, at der reelt set vil være tale om, at du i hverdagen bor i lejligheden i byen og din mand i ejendommen på landet.

Weekender og ferier vil I så tilbringe sammen, enten det ene eller det andet sted.

Hverken i henhold til lejelovgivningen eller i boligreguleringsloven vil der være noget forkert i en sådan konstruktion.

Skattemæssigt kan det tænkes, at man fra skattevæsnets side vil stille spørgsmålstegn ved, om du på et tidspunkt, hvis du bliver medejer af huset på landet, skal betale ejendomsavanceskat ved et senere salg.

Det bør derfor nøje overvejes, om du skal være medejer af boligen på landet, men det kræver også et nærmere kendskab til jeres øvrige økonomiske forhold.

Hvis der er tale om en ejendom med landbrugspligt, skal denne være beboelig, men heller ikke det ser jeg som noget problem, når din mand bor der.

Mvh

Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Hvor lang tid må der gå, før udlejer sender regning for istandsættelse af fraflyttet lejlighed?

Vi flyttede d. 20. februar 2011, og opsigelsesfristen var den 1. maj. Vi har besigtiget lejligheden i april 2011.

På forhånd tak.

V. h.
J


!: Hej J.

Svaret er meget enkelt.

Efter lejelovens regler skal udlejer rejse krav om istandsættelse senest 14 dage efter, at lejemålet er fraflyttet og udlejer har fået nøglerne, ellers mister udlejer retten til at kræve betaling for istandsættelsen.

Det forudsætter dog, at udlejer har fået besked om lejers nye adresse, hvortil kravet kan sendes.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

Kære Henrik

Vi købte for halvandet år siden en ejerlejlighed, som vi er meget glade for. Nu viser det sig desværre, at den tidligere ejer har lavet ændringer i lejligheden, som ikke er anmeldt til kommunen, som de skal.

Det drejer sig om, at der er revet nogle ikke-bærende vægge ned og lavet ændringer i badeværelset (badekar erstattet med bruseniche, samt nye fliser.)

De nedrevne vægge er ikke noget problem at lovliggøre, da det bare kan anmeldes på nuværende tidspunkt, iflg. kommunen.

Badeværelset er lidt mere kompliceret, da vi ikke ved, om der f.eks. er påført vådrumsmembran ved renoveringen af badeværelset.

Spørgsmålet er nu, om vi kan kræve økonomisk kompensation fra sælger, hvis det viser sig, at badeværelset ikke lever op til de krav, der findes? Man kan jo mene, at vi skulle have spurgt til disse ting, da vi købte lejligheden.

Tak for en god brevkasse.

Venlig hilsen
T


Kære T.

!: Sælger er naturligvis ansvarlig for, at de ombygninger, han har udført, er udført korrekt.

Måtte det vise sig, at der er fejl og mangler ved lejligheden, hænger sælger på disse, da jeg ikke går ud fra, at der har været tilstandsrapport og ejerskifteforsikring ifm. købet.

Imidlertid er det efter retspraksis et krav, at der skal være tale om beløb af en vis størrelse, før man får erstatning eller forholdsmæssigt afslag i købesummen.

Jeg vil foreslå, at I kontakter sælger og gør opmærksom på problemet.

Det kan jo tænkes, at sælger ligger inde med kvitteringer for arbejdets udførelse, så man på den måde over for kommunen kan dokumentere, at arbejdet er udført af professionelle og opfylder bygningsreglementets krav.

Hvis ikke det er tilfældet, kan I overveje, om I vil afholde syn og skøn for at få afdækket, om tingene er i orden eller ej.

Det er imidlertid noget, I nøje bør overveje, da omkostningerne kan være ganske store.

Det vil nok være en god idé, at I kontakter en håndværker eller byggesagkyndig, der kan foretage en professionel vurdering af kvaliteten af arbejdet, før I går videre.

Det kan evt. også tænkes, at administrator eller ejerforeningen kender noget til ombygningerne.

Mvh
Henrik Høpner