19. jan. 2011

Skal jeg vente på den offentlige vurdering?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men hvis du ønsker det, anonymiserer vi dig i nyhedsbrevet.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------ 

?: Hej Henrik.

Vi er et par, der sidder i en andelslejlighed på Nørrebro. Da vi venter familieforøgelse har vi brug for noget større. Vores nuværende lejlighed er en lille 3-værelses på ca. 60 m2.

Vi er brændt varme på en lejlighed, der ligger i naboejendommen, der er i samme andelsforening. Lejligheden består af to af vores lejlighed slået sammen til en enkelt. Vores lejlighed er værdifastsat til 610.000 kr og den nye lejlighed er sat til salg til det dobbelte - 1.220.000 kr.

Vi har snakket med banken, og de har sagt god for købet, forudsat at vi sælger til de 610.000 kr og køber til 1.220.000. Det skal siges at vi har haft en lokal ejendomsmægler på besøg, der har estimeret, at et salg på 610.000 kr er realistisk.

Vi står nu og er klar til at afgive et bud, men begynder så at høre en del om et fald i den offentlige ejendomsvurdering, der formentlig kommer til at påvirke andelsværdien.

Vi har hørt rygter om et fald på helt op til 40 procent, og vi er begyndt at blive i tvivl om det er fornuftigt at afgive et bud på nuværende tidspunkt.

Vi kan vente med at købe til efter et eventuelt fald, og dermed være sikre på ikke at købe en lejlighed, der falder drastisk i pris umiddelbart efter.

Men det vil også betyde, at vi taber penge på salget af vores nuværende lejlighed, da vi ikke kan sælge og således være uden bolig i måneder, indtil et nyt køb kan gå igennem.

Vi kan også satse og give et bud på lejligheden, der forsøger at imødekomme det eventuelle fald - men i så fald er vi meget i tvivl om, hvor langt under den forlangte pris vi skal byde.

Vi vil gerne høre om du har nogen idéer om, hvad man kan forvente af den kommende offentlige ejendomsvurdering og desuden dit generelle råd i forhold til vores situation.

mvh
Christian


!: Kære Christian

Med hensyn til den offentlige vurdering er det så vanskeligt at udtale sig, at jeg ikke tør give noget bud.

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når den fastsættes, herunder om der tidligere har været klaget over den, eller om der har været ombygning eller lignende på ejendommen.

I jeres situation er realiteten, at I "kun" taber halvdelen, nemlig den halvdel, der ligger på den nye lejlighed.

Den anden halvdel går jo lige op med det, I sælger.

Hertil kommer, at jeg ikke ud af spørgsmålet kan se, om andelskronen er baseret på den offentlige vurdering eller på en valuarvurdering, eller om den er baseret på den oprindelige anskaffelsespris.

Det kan have stor betydning for, om et eventuelt fald i vurderingen slår igennem på andelskronen.

En af de overvejelser, I skal gøre jer, er hvor langt tid I forventer at blive boende i den nye lejlighed.

Hvis I har en meget lang tidshorisont, vil der jo gå lige så lang tid, før I skal realisere et eventuelt prisfald, så hvis I er glade for området og ejendommen, og den nye lejlighed opfylder jeres behov, taler det for, at I etablerer en aftale på nuværende tidspunkt.

Når I gør jer overvejelser om, at I kan risikere at prisen falder, går jeres sælger sikkert i samme overvejelser.

I har begge således en usikkerhed, som I må forholde jer til. En mulig løsning kunne være, at I blev enige om en fordelingsnøgle på faldet i vurderingen.

Det er nok en god idé at spørge banken, før I gør noget endeligt.

mvh
Henrik Høpner