05. jul. 2017

Ejer skylder 40.000 kr. Kan vi lukke for vandet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

___________________________________________________________________________

?: Hej Henrik

Vi har en lille ejerforening med otte lejligheder. Én ejer har ikke betalt fællesudgifter, vand og varme (fælles aconto) i halvandet år og skylder nu snart 40.000 kr.

Vi er på vej i retten med ham, men kan vi lukke for vandet til hans lejlighed? Kan vi f.eks. skifte nøgle og kode til hoveddøren? Der er en bagtrappe med egen dør udefra op til lejlighederne.

Skyldneren har lejere boende, men de er lige flyttet, og han prøver nu at finde andre lejere, så vi tænker, at det er en mulighed for at få ham til at indse, at han skal betale.

Grunden til, at vi reelt ikke ønsker en retssag, er, at han er insolvent, og han vil gå konkurs, og vi har ingen pant i hans lejlighed.

Med venlig hilsen
V

!: Hej V

Det er lidt usædvanligt, at en ejerforening ikke på en eller anden måde har pant i lejligheden

Det gør også sagen mere kompliceret, fordi I, som jeg vurderer det, først skal opnå dom for foreningens tilgodehavende. Når I har fået dom for jeres tilgodehavende, skal sagen i fogedretten, og her kan I foretage udlæg i lejligheden.

Udlægget vil sandsynligvis have en meget årlig prioritetsstilling, og derfor vil I reelt ikke få dækning på en tvangsauktion.

Jeg går ud fra, at I allerede har en advokat, der hjælper jer med at føre retssagen. Hvis ikke, bør I søge advokatrådgivning i den konkrete sag.

Det kan meget vel tænkes, at ejerforeningen må overveje en egentlig konkursbegæring mod ejeren for på den måde at få sat en stopper for tingene.

Det er helt uacceptabelt, at de syv andre er nødsaget til at betale for den sidste ejer. I må ikke skifte nøgler eller lignende, men det vil en advokat også kunne rådgive jer konkret om.

Mvh.
Henrik Høpner