09. nov. 2016
Ejerforeningen vil forbyde Airbnb-udlejning. Kan de det?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg har købt en lejlighed uden bopælspligt med det udtrykkelige formål at leje ud via Airbnb. Det gør jeg med stor succes. Det er der også en anden i ejerforeningen, der gør, ligeledes på fuldtidsbasis.
Nu er der nogen i ejerforeningen, der finder det generende for deres oplevelse af at bo i et fint luksusbyggeri, at der kommer og går fremmede mennesker hele tiden, og derfor vil de til generalforsamlingen i marts have indført et forbud mod korttidsudlejning - eller begrænse det til et bestemt antal uger om året. Er det virkelig muligt?
Jeg betaler min skat, og kører det derfor fuldt lovligt.
De har også snakket om, at det, jeg gør, er erhverv, og da det ikke er et erhvervslejemål, vil de derigennem forsøge at stoppe mig. Kan de det?
Håber du vil besvare mit spørgsmål, da det virkeligt frustrer mig og fylder meget i mine tanker. Dette var tænkt som min pensionsopsparing og jeg føler mig derfor meget truet.
Venlig hilsen
J
!: Hej J
Normalt vil der i vedtægterne for en ejerforening være medtaget bestemmelser, der regulerer hvorvidt der må ske udlejning af boligen eller ej.
Mange henviser til lejelovgivningens regler om fremleje, men du må under alle omstændigheder se på, om vedtægterne indeholder bestemmelser, der regulerer forholdet allerede.
Hvis ikke der er bestemmelser, der regulerer forholdet, er det i det mindste noget, der vil kræve en vedtægtsændring og dermed kræve kvalificeret flertal, men jeg vil ikke afvise, at det rent faktisk også vil kræve en 100 procents accept fra alle ejere i foreningen, hvis man skal ændre på anvendelsesmulighederne af den enkelte ejers lejlighed.
Hvis det derimod vurderes, at anvendelsen har erhvervsmæssig karakter, hvad der nok er noget, der kunne tyde på, er det min umiddelbare vurdering, at du rent faktisk anvender lejligheden i strid med vedtægterne, hvis disse indeholder en bestemmelse om, at lejligheden skal anvendes til beboelse.
Da jeg forstår, at det har stor betydning for dig, vil jeg anbefale, at du søger konkret rådgivning, herunder en særlig gennemgang af vedtægterne mv.
Mvh.
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik
Min kone er sognepræst, og vi bor derfor i lejet embedsbolig.
Vi har købt en helårsbolig, som vi bruger som fritidsbolig.
På tidspunktet, vi købte, fik vi at vide, at vi kun kunne belåne denne bolig efter 60/40 procents-reglen, idet vi ønskede at bruge denne bolig som fritidsbolig.
Hvis jeg flytter adresse til denne bolig, vil vi så have mulighed for at belåne denne efter 80/20-reglen?
Venlig hilsen
S
!: Kære S
Vurderingen af, hvorvidt en ejendom kan belånes inden for det ene eller det andet regelsæt, afgøres af kreditforeningen/pengeinstituttet.
Man vil, udover det tekniske, se på den faktiske anvendelse.
Hvis din folkeregisterflytning har karakter af proforma, og du altså ikke rent faktisk bor i ejendommen hele året, vil belåningen være i strid med realkreditlovgivningen.
I yderste konsekvens kan du risikere, at lånet opsiges, eller at man kræver, at lånet nedbringes til 60 procent af værdien.
Det beror således i det hele på, om flytningen dels er reel, dels hvilken værdiansættelse, som kreditforeningen vil give ejendommen.
Mvh.
Henrik Høpner