21. jan. 2015
Har kommunen pligt til at stoppe byggeriet?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik Høpner
Jeg ligger i øjeblikket i strid med min kommune og min nabo.
Han ansøgte kommunen om tilladelse til opførelse af en garage på 74 kvm, plus en overdækket terrasse på 22 kvm., 40 cm fra skel og med udhæng til skel.
Byggeriet kunne ikke opnå byggeret ifølge byggeloven Bygningsreglementet 10 kap. 223, da det er integreret med eksisterende beboelse og skulle så holde en afstand fra skel på 2,5 meter samt have overholdt det skrå højdegrænseplan på 1,4 meter gange afstand til skel.
Kommunen foretager så en helhedsvurdering ud fra BR10 kap. 2.1 samt kap. 2.2.3 og giver så tilladelse til byggeriet ud fra dette.
Jeg har klaget over, at det bliver et alt for højt byggeri så tæt på skel - en længde på 12 meter stigende til 3,7 meter i kip.
Jeg sender så en klage til Statsamtet, som de modtager fire dage efter, at tilladelsen bliver givet fra kommunens side.
Mit spørgsmål er så: Har kommunen pligt til at stoppe byggeriet, indtil der foreligger et svar fra klageinstansen, som er Statsamtet.
Mvh.
P
!: Hej P
De kommunale byggemyndigheder skal sørge for, at byggerierne overholder de gældende regler.
Uanset hvor detaljerede disse regler er, er der ofte behov for, at kommunen foretager et skøn over reglernes anvendelse.
Mange steder er der i lokalplaner indbygget en mulighed for, at kommunen generelt kan dispensere for de fastsatte regler.
For at sikre at kommunernes forvaltning er korrekt, har man mulighed for at klage til statsforvaltningen.
Statsforvaltningen kan så herefter vurdere, om kommunernes regelanvendelse er korrekt.
En sådan klage vil naturligvis skulle sendes til kommunen til udtalelse, og kommunen kan så vælge at omgøre afgørelsen, hvis den hviler på et forkert grundlag, men det har ikke som udgangspunkt opsættende virkning.
Måtte statsforvaltningen komme frem til, at byggeriet er ulovligt, kan det komme på tale at lovliggøre det, eventuelt helt fjerne byggeriet.
Da din nabo bliver orienteret om klagen, må din nabo selv vurdere, om han vil fortsætte byggeriet og løbe risikoen eller evt. afvente sagens behandling.
Men byggeriet bliver som udgangspunkt ikke standset på grund af klagen.
Mvh
Henrik Høpner