04. okt. 2017

Hvad betyder hjemfaldspligten for værdien af boligen?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik

Min kæreste og jeg påtænker at købe en villalejlighed i Valby. Der er dog hjemfaldspligt i 2060. I salgsopstillingen står der: "... hjemfaldpligten er uden bygningserstatning, hvilket betyder, at forpligtelsen beregnes ud fra grundværdi, og ikke ejendomsværdi". Så det er vist noget med, at det kun er på selve grunden, der er hjemfaldspligt.

Ved du noget om, hvad der vil ske, hvis kommunen indfrier hjemfaldspligten i 2060?

Og hvad vil det betyde i forhold til værdien af selve villalejligheden i år 2060? Er det en valuar, der i så fald fastsætter prisen på boligen, eller er der tale om en offentlig vurdering, hvor vi kan komme ud for, at vurderingen ligger under markedsprisen?

På forhånd tak!

De bedste hilsner,
S

!: Kære S

Der findes forskellige former for hjemfaldspligt. Karakteristisk for dem alle er, at det har meget store økonomiske konsekvenser, jo nærmere man er ved udløbet af aftalen.

Normalt er det således, at man som ejer er forpligtet til at tilbagelevere ejendommen til kommunen mod at modtage et meget lille beløb. Nogle gange baseret på den oprindelige købesum, andre gange er man forpligtet til at tilbagelevere ejendommen uden bygninger, så uanset hvilken form det er, er det som nævnt noget, der har stor økonomisk betydning.

Der findes mulighed for at frikøbe sig for forpligtelsen, og man kan hos kommunen få et tilbud på, hvad det koster.

Når man køber en ejendom, hvor der er hjemfaldspligt, falder ejendommen typisk i værdi frem mod udløbet – i jeres tilfælde i 2060 – og det vil også være meget vanskeligt at opnå belåning på ejendommen - netop på grund af faldet i værdien.

Hvis man skal købe en ejendom med hjemfaldspligt, er det afgørende at kende frikøbsværdien, for det giver et reelt billede af ejendommens pris.

Mvh.

Henrik Høpner