28. jan. 2015
Hvordan er vi stillet i en salgssituation?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Min mand og jeg går på efterløn om tre år.
Vi er i gang med at planlægge vores liv herefter og vil gerne købe hus på Bornholm (hvilket vi forventer at gøre allerede nu), og når vi om ca. tre år har solgt vores nuværende hus, vil vi købe hus i udlandet.
Huset på Bornholm skal til den tid være vores base herhjemme, og vi vil leje det ud - såvidt muligt - syv-ni måneder om året og selv være her i resten af tiden.
Vi havde en formodning om, at vi kunne købe et hus uden bopælspligt og - naturligvis - afregne indkomstskat til DK og så - når vi blev for gamle til at bo i udlandet - kunne komme hjem og bo i huset full time.
Men det ser ud til, at ikke-bopælspligten ophører i det øjeblik, man tilmelder sig folkeregisteret. Eller er det ændret (de oplysninger jeg har kunnet finde daterer sig tilbage til 2009)?
Og hvordan er vi stillet i en salgssituation etc. 10 år efter hjemkomst?
NB: Kan udkantsdanmark overleve hvis samtlige ikke-bopælspligtige ejendomme går tilbage til bopælspligtige på den måde?
På forhånd tak for svar
Med venlig hilsen
B
!: Hej B
Der findes som udgangspunkt flere forskellige typer boliger, hvor der ikke er bopælspligt.
Det mest normale er sommerhuse, men egentlige nybyggerier kan heller ikke bebos fra starten af.
For et par år siden kom der nye regler, der gjorde det muligt - særligt i vandkantsdanmark - at helårsboliger fik fritidshusstatus.
Disse regler er underkastet den enkelte kommunes beslutningskompetence og gives normalt til den enkelte ejer.
Hvis I køber en ejendom, vil det således være jer, der får tilladelsen, og ejendommens status vil ikke blive ændret permanent.
I har således ingen garanti for, at en senere køber vil kunne have samme rettigheder, som I har fået.
Det har ingen betydning, om I bor i udlandet eller i Danmark, hvis huset på Bornholm har fritidshusstatus i forhold til bopælspligt.
De skatteretlige regler er selvfølgelig forskellige.
Når en ejendom anvendes til helårsbeboelse, og der er personer, der er tilmeldt folkeregistret, vil ejendommen normalt være 'fanget' af bopælspligten.
Med hensyn til udlejning af ejendommen, bør I overveje dette nøje, da der kan være lejeretlige problemer, som kan komme på tværs af jeres planer.
Mvh
Henrik Høpner