23. nov. 2016
Hvordan fastsætter jeg huslejen til min datter og svigersøn?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg ejer et temmelig højt vurderet hus, som jeg gerne vil sælge til min datter og svigersøn. Jeg er klar over, at jeg kan sælge huset 15 pct. billigere end ejendomsvurderingen – men selv i det tilfælde er huset for dyrt til, at de unge mennesker kan købe det.
Må jeg leje huset ud til dem til en husleje, der svarer til mine udgifter på huset – og vil jeg i givet fald skulle beskattes af huslejen?
Venlig hilsen
C
!: Hej C
Når man skal fastsætte huslejen, kan man ikke gå ud fra de udgifter, ejeren har på huset.
Man opererer med et begreb, der kaldes ’det lejedes værdi’.
Hvis man tager mere i husleje end det lejedes værdi, kan lejer kræve huslejen nedsat.
Der er mulighed for at rette henvendelse til det lokale huslejenævn, og de kan konkret give en besked om, hvilken husleje man vil godkende.
Det har også betydning for, om man kan opnå boligsikring og har endelig også betydning i forhold til evt. beskatning af gave-element ved udlejning.
Man skal være forsigtig med at sætte huslejen for højt. I så fald kan huslejenævnet, som anført, nedsætte huslejen. Hvis man derimod sætter lejen for lavt, kan skattevæsnet kræve, at der betales skat af lejeindtægten, som om lejen var fastsat til det lejedes værdi.
Det betyder, at man kan risikere at skulle betale skat af en indtægt, man ikke har modtaget.
Når man udlejer boligen, er man skattepligtig af lejeindtægten, men vil i forbindelse med opgørelsen af det skattepligtige beløb kunne fratrække driftsomkostninger mv.
Det vil nok være en god idé i første omgang, det første år udlejningen kører, at få en revisor til at medvirke til opgørelsen af skattemæssig indkomst.
Det er også en god idé at lade alle indtægter og udgifter køre ind over en separat bankkonto. På den måde bliver regnskabet markant nemmere at udarbejde.
Mvh.
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi har købt en ejendom, hvor der i salgsmaterialet er skrevet:
Sælger har etableret terrasse, og der er også vist et billede af denne (den er beliggende på en skråning, hvorfra der er en dejlig udsigt).
Vi er nu blevet gjort opmærksom på, at terrassen er placeret på naboens matrikel. Vi mener, vi har købt noget, der jo ikke retmæssigt hører med.
Kan sælger eller ejendomsmægler gøres ansvarlig for dette? Naboen vil gerne sælge noget jord til os til en pris på 68.000 kr.
Dertil kommer jo så tinglysningsudgift og udgift til advokat. Naboen er ikke interesseret i bare at få tinglyst brugsret på terrassen.
Venlig hilsen
H
!: Hej H
Når sælger har solgt ejendommen med en terrasse, og det viser sig, at terrassen er opført på naboens grund, er sælger efter min opfattelse ansvarlig for det.
Den medvirkende ejendomsmægler kan i visse tilfælde også være medansvarlig, men det kræver, at ejendomsmægleren burde have indset, at terrassen ikke tilhørte sælger.
Den konkrete bevisvurdering skal i givet fald foretages af domstolene.
Jeg vil anbefale, at I straks kontakter sælger og ejendomsmægler, da der evt. kan være tale om, at der kan være vundet hævd, men det lyder nu ikke umiddelbart som om, det er situationen.
I hvert fald bør sælger afkræves erstatning, og hvis I i øvrigt kan opnå enighed med naboen, bør I hurtigst muligt få sikret jeres rettigheder ved at købe arealet, specielt hvis ejendommens værdi vil falde markant, hvis ikke terrassen er der.
Mvh.
Henrik Høpner