02. aug. 2016
Kan jeg sætte boligen på tvangsauktion?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg har en gammel far, som er blevet visiteret til en ældrebolig, da han ikke længere kan klare sig selv.
Han har en andelsbolig, som iflg. ejendomsmægler ikke kan sælges pt., da der ikke er noget salg i området.
Kan boligen sættes på tvangsauktion? Mvh V
!: Hej V
En andelsbolig kan som udgangspunkt godt sættes på tvangsauktion, hvis der er en kreditor, typisk en bank, der har penge til gode i andelsboligen.
Hvis ikke der er nogen gæld i andelen, er der ikke nogen, der kan begære tvangsauktion over andelen, men til gengæld kan andelsboligforeningen, hvis man ikke betaler boligafgift, kræve andelsboligen solgt i henhold til vedtægterne.
Det kan betyde, at der måske ikke er nogen, der vil overtage den, og i den situation risikerer man ikke at få nogen penge ud af det overhovedet.
Det kan være, det er en god idé at høre flere forskellige mæglere, og måske også være parat til at sætte prisen ganske lavt for at komme af med andelsboligen.
Nogle foreninger giver mulighed for, at man kan fremleje andelsboligen for på den måde at begrænse udgifterne.
Det kan I evt. også spørge om i foreningen.
Mvh.
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Kan en køber springe fra sin underskrift med henvisning til advokatforbehold?
Køber sendte en ven - en ingeniør - der skulle gennemgå ejendommen tre dage efter at have underskrevet købsaftale, og efter at ejendomsmægler havde taget sagen af nettet og skrevet solgt på ejendommen.
I forvejen havde to byggesagkyndige gennemgået ejendommen uden bemærkninger. Den pågældende ven havde målt svampesporer ovenpå klædeskabene og i støvet i stue og kælder.
Med den begrundelse, og efter påståede undersøgelser i et laboratorium i Odense, sprang køber fra aftalen med henvisning til advokatforbeholdet.
Ejendomsmægleren accepterede dette med henvisning til virksomhedens etik.
Jeg mener, det var med det formål at undgå at skulle betale 1 procent af købesummen, jvf. fortrydelsesparagraffen.
Situationen bragte sælger i en meget vanskelig situation. Er denne handlemåde lovlig?
Mvh P
!: Hej P.
Når du skal købe en bolig, er det en god idé at have et advokatforbehold.
Advokatforbeholdet giver dig mulighed for at fortryde dit køb, uden at du skal betale godtgørelse til sælger.
Som sælger er det naturligvis ærgerligt, at en køber springer fra en handel, men et advokatforbehold giver køberen muligheden.
På tilsvarende vis giver den lovbestemte fortrydelsesret køberen ret til at træde tilbage fra handlen, men her skal køberen betale én procent af købesummen i godtgørelse til sælgeren.
I den konkrete situation er der desværre ikke noget, du som sælger kan gøre, naturligvis under forudsætning af, at køber er trådt tilbage fra handlen inden for den frist, hvor advokatforbeholdet er gældende.
Når ejendomsmægleren, som jeg forstår det, på dine vegne har accepteret, at køber kan træde tilbage fra handlen, vil du muligvis være bundet af denne tilkendegivelse, også selvom fristen måtte være overskredet.
Desværre må du i gang med salgsbestræbelserne igen. Held og lykke med det.
Mvh.
Henrik Høpner