03. dec. 2014
Kan jeg være sikker på, at min hund må flytte med ind?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg overvejer sammen med min kæreste at købe lejlighed.
En af de ting, der er meget vigtige for os, er, at vi har mulighed for at holde husdyr (hund) i vores fremtidige hjem. Men det virker til at være en gråzone.
Nogle ejerforeninger har husordener og vedtægter med deciderede forbud, hvilket jo er til at forstå, og man kan blot vælge dem fra. Andre siger, at husdyr er tilladt, hvilket ligeledes er til at forholde sig til.
Der, hvor vi møder en gråzone, er, når husordenen eller vedtægterne siger "med bestyrelsens tilladelse".
Objektivt forstår jeg det som om, det er tilladt, men det skal forbi bestyrelsen for at sikre, at det sker uden gene for de andre beboere. At der ikke holdes kamphunde eller fem hunde i en lejlighed osv. Men er det en korrekt forståelse?
I et konkret tilfælde havde vi fundet en lejlighed .
Vi var på tredje fremvisning med mægleren (bare for at være 100% sikre) og var klar til at byde.
Vi berører tilfældigt emnet, hvortil mægler svarer at "man i bestyrelsen havde besluttet at fase husdyr ud", hvilket betød, at man uanset husorden og vedtægter, "med bestyrelsens tilladelse", fra bestyrelsen skulle regne med at få et nej (han lod samtidig også forstå at grunden til, at vedtægterne og husordenen ikke var ændret, var uenighed blandt ejerne).
Mit spørgsmål er: Kan en ejerforeningsbestyrelse administrere på den måde?
Jeg sidder tilbage med fornemmelsen af, at jeg var ved at købe katten i sækken, og at jeg nærmest er nødt til at møde op for bestyrelsen, før jeg vil byde ind på den næste lejlighed, bare for at være sikker på, at det, der står, også er det, de administrerer.
Bedste hilsener
J
!: Hej J
Husdyr i ejerforeninger er ofte et emne, der bringer sindene i kog. Der er mange interesser at tage hensyn til:
Hundeejere elsker hunden. Allergikere, der ikke kan tåle husdyr. Støjgener. Blot for at nævne nogle af problemerne.
Når du vælger at købe en lejlighed, er det derfor vigtigt at kende foreningens holdning til det. Nogle gange står det direkte i vedtægterne som et forbud, og hvis man er husdyrallergiker, er det en fordel. Til gengæld skal hundeejerne holde sig væk.
Når en husorden åbner for, at bestyrelsen skal give tilladelse, skal bestyrelsen administrere dette i overensstemmelse med medlemmernes samlede interesser.
Man må altså ikke den ene dag sige ja til en hund og den næste dag nægte en anden at holde hund.
Når man køber og ønsker at have en hund eller kat, kan man gøre købet betinget af, at man får bestyrelsens tilladelse.
En sådan tilladelse vil normalt kun gælde indtil foreningen skifter regler, og man ser af og til, at en forening, der har tilladt husdyr, går væk fra den praksis. Det betyder, at de husdyr, der er, får lov til at blive i foreningen, men må ikke erstattes, når det dør eller lignende.
Mvh
Henrik Høpner