20. jan. 2016
Skal jeg lade dem ødelægge mit badeværelse?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi bor i en andelsforening, og vi har fået et brev fra ejendomsadministrationen om, at de i forbindelse med et faldstammeprojekt skal have adgang til vores lejlighed.
Vi har sidste år fået lavet et nyt kvalitetbadeværelse med sænket loft og hængetoilet.
Vi har i forbindelse med renoveringen fået godkendelse fra bestyrelsen og har lavet en tegning over det, som skal laves.
Alt er lavet lovligt.
I skitsen har vi næsten vist alt bortset fra hængeloftet. De sagde til mig, at alt er tilladt, så længe det er udført lovligt.
Nu - i forbindelse med faldstammeprojektet - kommer der forskellige meldinger fra entreprenøren og bygningsmanden.
Der kom et informationsbrev til alle, om at fliserne, der bliver brugt, skal være hvide, og hvis vores fliser ikke er hvide, skal man selv skaffe de rigtige fliser.
Efterfølgende kom han op og så vores badeværelse. Så sagde han, at jeg ikke måtte have et hængetoilet, selvom mange andre i foreningen har et hængetoilet.
Men jeg fandt min godkendelse, og heldigvis havde jeg skitseret et hængetoilet i min skitse, hvorefter han blev stille.
Efter nytåret kom der endnu et brev, og der står, at hængeloft, der er ulovligt eller ikke er godkendt af bestyrelsen, ikke vil blive genetableret, selvom andre i ejendommen har hængeloft.
Jeg har ikke vist hængeloftet i skitsen, men der er andre i ejendommen, som har fået godkendelse, og jeg fik at vide,
at alt er tilladt, så længe det er lovligt.
Vores hængeloft er lovligt installeret dvs, der er brug dobbeltlag våd-rums gipsplade og der er højt til loftet.
Dvs., at ifølge deres plan, skal der lægges billige hvide fliser ved siden af vores dejlige kvalitetfliser, hvis vi ikke kan skaffe dem, og vores hængeloft vil blive revet ned, hvis jeg giver dem adgang til vores lejlighed.
Jeg synes deres krav er urimeligt og vil nægte dem adgang, hvis de ikke vil skrive under på at tilbagelevere vores badeværelse i samme stand.
Kan jeg blive smidt ud, hvis jeg nægter at aflevere mine nøgler, hvis de ikke skriftligt forpligter sig til at lade mit badeværelse være i fred? Eller skal jeg lukke øjne og lade dem ødelægge vores badeværelse?
Mvh
B
!: Hej B
Når ejendommens bestyrelse har vurderet, at der er behov for at udskifte faldstammerne, er andelshaverne forpligtet til at give adgang, så udskiftningen kan finde sted.
Du skal naturligvis have et rimeligt varsel, og du kan evt. selv vælge at være hjemme, men du kan risikere, at ejendommen med en låsesmed kan tiltvinge sig adgang.
Hvis ikke du selv kan være hjemme, kan du måske aftale noget med en nabo eller andre, du har tillid til kan være i din lejlighed.
Udskiftningen skal naturligvis ske så skånsomt som muligt, og i størst muligt omfang skal der ske en retablering, så man ikke kan se, at faldstammerne er blevet udskiftet.
Da jeg ikke kender foreningens vedtægter, eller har set de godkendelser, foreningen har givet dig, kan jeg ikke med sikkerhed sige, om du skal acceptere, at dit forsænkede loft bliver nedtaget og ikke genopsat.
Foreningen er forpligtet til at behandle alle medlemmerne ens, og da jeg kan forstå, at der er flere, der har samme problemer som du har, kan I eventuelt slå jer sammen og få et møde med bestyrelsen for at finde en løsning.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik Høpner
Jeg bor i et hus, der har status af ejerlejlighed. Matriklen, hvorpå huset ligger, er delt i to, så der er i alt er to ejerlejligheder på matriklen.
Udover den matrikel, hvorpå min ejerlejlighed ligger, er der to matrikler mere med samme opdeling.
Skal der mellem de respektive ejerlejligheder på matriklerne være lavet en ejerforening for, at der kan stiftes en grundejerforening gældende for alle tre delte matrikler?
Grundstykket er i sin tid udstykket fra hovedejendommen. Der har været værksted og benzinstation på matriklen til dette ophørte, derefter er grundstykket opdelt i tre matrikler, som er bebygget plus en fjerde, der er udlagt som fællesareal.
Skal hovedejendommen også være deltager i en evt. grundejerforening?
Jeg imødeser Deres svar.
På forhånd tusind tak.
L
!: Kære L
I forbindelse med besvarelse af dit spørgsmål lægger jeg til grund, at der er tre selvstændige ejerforeninger, som hver består af to ejerlejligheder.
Hvis dette er rigtigt, kan de tre ejerforeninger, hvis de ønsker det, godt etablere deres egen frivillige grundejerforening, hvor man selv vælger, hvor mange man ønsker at få med i grundejerforeningen.
Jeg har imidlertid svært ved at se formålet med at stifte grundejerforeningen, når der i forvejen er ejerforeninger, der kan varetage ejernes interesser.
Hvis formålet er at sammenlægge de tre ejerforeninger, kræver det en nærmere analyse, herunder også fuldstændig enighed, da der må forventes at skulle ske ændringer i fordelingstal, hæftelse mv.
Grundejerforeninger er oftest frivillige foreninger, men i nogle villaområder er der i forbindelse med udstykningen etableret en grundejerforening, hvor alle grundejere er pligtige medlemmer.
Det ses meget sjældent, at der sker en efterfølgende etablering af en pligtmæssig forening.
Mvh
Henrik Høpner