17. dec. 2014
Skal sælger betale for ulovligt afløb?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg har den 1/10-14 købt en ejerlejlighed, hvor bad og toilet er separeret.
Jeg har overvejet at lægge toilet og bad sammen.
Jeg har derfor haft en entreprenør ude at se på badeværelset.
Entreprenøren siger, at afløbet er ulovligt, og gulvet er lagt forkert ( hældningen er forkert), og han har mistanke om, at vægfliserne heller ikke er korrekt opsat.
Kan jeg gøre krav mod sælger, og hvordan skal jeg bære mig ad med denne sag?
Jeg ved, at sælger har ejet den i 5-6 år, og umiddelbart før hun købte, var lejligheden renoveret.
På forhånd tak for svar
Venlig hilsen
A
!: Hej A
Jeg forudsætter, at du ikke har modtaget nogen tilstandsrapport, da du købte ejerlejligheden. I så fald har du mulighed for at rejse kravet over for din sælger.
Det kan også være muligt at rejse kravet over for sælgers sælger, hvis det er denne, der har udført badeværelset ulovligt.
Hvis din sælger har været i god tro, vil det være vanskeligt for dig at få andet end et såkaldt forholdsmæssigt afslag i købesummen, da din sælger i så fald ikke har handlet ansvarspådragende.
Sælgers sælger, hvis det er denne, der har udført badeværelset, kan derimod være erstatningsansvarlig for de fejl og mangler, der er.
Da jeg ikke kender købesummen for lejligheden, er det svært at vide, om du har nogen reel chance, da det forudsætter en samlet vurdering af såvel købesum som udbedringsomkostninger.
Jeg vil i første omgang foreslå, at du dels undersøger hvad det koster at udbedre forholdene, og herefter tage kontakt til sælger og forelægger problemet for ham/hende.
Når du alligevel overvejer at sammenlægge det, vil et mindre beløb her og nu frem for en langvarig og omkostningstung retssag sikkert være at foretrække.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg er dansk statsborger født i 1945. Jeg flyttede til Norge i 1958.
Jeg har nu købt et hus ved mit fødested i Danmark, hvor jeg har tænkt mig at bo fast efter nogle år. Foreløbigt kun 4-5 måneder om året.
Jeg har problemer med at få lån i Danmark, fordi jeg ikke har dansk CPR-nummer. CPR-numrene blev uddelt fra 1968, og da var jeg jo flyttet fra Danmark.
Efter det, jeg forstår, kan jeg ikke få et dansk CPR-nummer, før jeg sælger mit hus i Norge. Er der en anden måde, hvorpå jeg kan låne penge i Danmark med pant i huset der?
Med venlig hilsen
L
!: Hej L
I forbindelse med låneoptagelse i Danmark, kræves det som udgangspunkt altid, at låntager har CPR-nummer.
Du kunne overveje alternativt at spørge pengeinstitutter i Norge, om de vil låne dig pengene, evt. med pant i huset i Danmark.
Det kan være, det er en fordel, hvis du vælger en bank, der har filialer i både Danmark og Norge.
Mvh
Henrik Høpner