02. sep. 2020

Kan ejerforeningen inddrage et havestykke til parkering eller skraldehus?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

I vores ejerforening har nogen brugsret til et havestykke. Da ejerforeningen ejer al grund, vil jeg høre dig, om ejerforeningen så med et kvalificeret flertal kan beslutte at inddrage noget af et havestykke til brug for fællesskabet for eksempel til parkering eller skraldehus?

mvh

F

 

!: Kære F

Det er et spørgsmål, der ofte giver anledning til mange problemer. Nogle af de kendte problemer er ofte beskrevet i vedtægterne, men der kan også overtid i foreningen have udviklet sig en praksis, der siger, at stuelejlighederne rent faktisk har en form for brugsret til arealer foran den enkelte lejlighed.

Det kan have indflydelse på vurderingen, om andre lejligheder har altaner som ejerforeningen vedligeholder – og man således vil kunne sige, at stuelejlighederne er med til at vedligeholde altaner, uden at have en selv – og at de som kompensation får brugsret til fællesarealer foran den enkelte stuelejlighed. Endelig kan de fysiske forhold også have betydning. Er området indhegnet eller afgrænset, eller er det frit for en hver at sætte sig der. Under alle omstændigheder er det en sag, der kræver grundige overvejelser – herunder om det er værd at tage slagssmålet i foreningen med alt den mulige udfred, det kan medføre. I hvert fald mener jeg, at I har brug for juridisk rådgivning for at gå videre med sagen.

Venlig hilsen

Henrik Høpner