05. apr. 2022

Kan jeg låne til og købe et hus sammen med min mor?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg går med tanken om at købe et hus sammen med min mor, hvor hun efterfølgende skal flytte ind i.

Er det muligt at købe huset sammen, hvor jeg lægger det største beløb, og vi så låner til resten, men hvor det er min mor, som tilbagebetaler på lånet i stedet for at betale husleje?

Da jeg selv er i gang med at studere, så virker det ikke muligt for mig lige nu selv at købe boligen og leje den ud til hende.

Håber du kan hjælpe med at belyse eventuelle problematikker og hvorvidt overstående kan være muligt?

Mvh.

M

 

!: Kære M,

Tak for dit spørgsmål, hvor jeg desværre ikke umiddelbart kan give dig et endegyldigt svar.

Den konstruktion, du beskriver, kan i teorien godt lade sige gøre, men vil kræve en række aftaler mellem dig og din mor og kan i praksis komme til at give jer problemer – både på kort sigt, men måske endnu mere på længere sigt.

Hvis du for eksempel på et senere tidspunkt skal købe en lejlighed eller et hus til dig selv, vil dit medejerskab af huset, der omtales her, kunne give dig store problemer i forhold til, hvilke lån du kan få i fremtiden til køb af anden bolig.

Før du og din mor går videre med planerne, bør I drøfte det meget indgåede med jeres bank, så I får afklaret, hvilke lånemuligheder I reelt har nu, men også i fremtiden.

Hvis I herefter går videre, bør I sørge for at kontakte en boligadvokat, der kan hjælpe med at få jeres indbyrdes aftale præciseret, således I ikke senere bliver uenige om, hvem der har hvilke rettigheder og pligter.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner