15. jun. 2021

Kan vi omdanne et helårshus til en feriebolig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik


Kan man lave helårsbeboelse om til et sommerhus – eller må vi alternativt bruge et helårshus on/off samtidig med, at vi bor i vores lejlighed på Amager?


Vi har set et dejligt lille træhus tæt på Kalundborg, det ligner faktisk et sommerhus – men det er et helårshus. Vi vil gerne købe det og bruge det som sommerhus og måske nogle gange bo der i længere perioder fx hen over sommermånederne.


Vi kan eventuelt dele os op adressemæssigt, så min mand bor i huset, og jeg bliver i vores lejlighed, hvis det kan hjælpe med noget. Vi er ikke i nærheden af pensionsalderen; min mand er 39 og jeg selv lidt yngre. 


Venlig hilsen


H og D


 

!: Kære H og D, 


Hvis man skal omdanne et helårshus til sommerhus, bør man i første omgang undersøge, om der i lokal- eller kommunalplan er offentlige reguleringer, der forbyder det. Der kan også være privatretslige servitutter – for eksempel fra grundejerforeningen – der kan forhindre det. 


Det, du beskriver, kunne for mig - hvis de andre ting ikke giver problemer - være et tilfælde, hvor der kunne gives en fleksboligtilladelse. 


En fleksboligtilladelse er en rettighed, hvor man får mulighed for at benytte et helårshus som sommerbolig eller helårsbolig – altså en meget fleksibel ordning, deraf navnet fleksbolig. 


Jeg går ud fra, at den ejendomsmægler, der har ejendommen til salg, hurtigt kan undersøge muligheden for det, og i visse kommuner kan man også på deres hjemmeside læse om vilkårene og muligheden for at få fleksboligtilladelse. 


Den model du beskriver, hvor den ene har folkeregisteradresse det ene sted og den anden har det andet sted, er, hvad jeg vil betegne som omgåelse, og det kan jeg ikke anbefale. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner