27. aug. 2020

Kan vi opdele huset i ideelle anparter?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Vi ser på et hus, der i BBR er registreret som to forskellige boligenheder, men som hverken er udstykket eller opdelt i anparter.


Vi vil gerne opdele huset i ideelle anparter, men er både i tvivl om, hvorvidt der er regler om brandsikring i etageadskillelsen, og hvilken lovgivning vi skal læse for at få mere information?


Mange hilsner
S


 


!: Kære S


BBR-meddelelsen er ikke et udtryk for at informationerne er lovlige – ofte er oplysningerne baseret på en tidligere ejers oplysninger og har aldrig været kontrolleret.


Opdelingen af en ejendom vil normalt være noget, en landinspektør foretager – men hvis det er muligt, at etablere et såkaldt lodret skel, kan det nogle gange lade sig gøre.


Ideelle anparter kræver en samejeoverenskomst, hvor parterne aftaler, hvilke dele den enkelte ejer skal have eksklusiv brugsret til. Der er rigtig mange faldgruber indenfor dette område: Reelt er der tale om, at man etablerer en form for ejerforening, men mange glemmer at overholde de gængse regler om budget og regnskab, der gælder i en stor forening. Det giver ganske tit anledning til problemer – specielt når den ene af anparterne skal sælges. Jeg vil derfor klart anbefale, at I får juridisk rådgivning, før I kaster jer ud i det.


Venlig hilsen

Henrik Høpner