20. dec. 2021

Kan vi sælge vores sommerhus, men beholde noget af grunden?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik,


Vi har et sommerhus med strandgrund ganske tæt på, hvor vi bor. Vi bruger faktisk aldrig selve sommerhuset, men derimod anvender vi ofte stranden og en fælles badebro, som sommerhusene, der ligger langs stranden, ejer.  


Da vi ikke bruger sommerhuset, kunne vi godt tænke os at sælge det og den bagerste del af grunden fra, etablere en hæk - og så selv beholde arealet helt nede ved vandet. Må vi det? Og hvordan gør vi i praksis? 


Tak, 


Venlig hilsen,


M


 


!: Kære M, 


Når I overvejer at udstykke ejendommen, skal der i første omgang tages kontakt til en landinspektør, der kan foretage de nødvendige opmålinger og undersøgelser. 


De regler, der i hvert fald skal overholdes, vil være om vejadgang, men der kan også være regler i lokal- og/eller kommunalplaner, der stiller krav til grundstørrelse - ligesom der kan være privatretlige servitutter, der forbyder udstykningen. 


Det er et kompliceret regelsæt, der kræver den specialviden, som en landinspektør med lokalviden besidder. 


Hvis det ikke kan udstykkes, kan I eventuelt sælge ejendommen med en servitut, der giver mulighed for, at jeres familie får brugsret til arealet. En sådan brugsret kan tinglyses med et opsigelsesvarsel på 30 år. Det giver i hver fald for en længere periode mulighed for, at I kan benytte stranden.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner