16. feb. 2022

Ejendomsmægler og sælger kender til skimmelsvamp i hus: Kan man anmelde dem?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik, 


Min kæreste og jeg var meget tæt på at købe et hus, men sprang fra, da det viste sig, at førstesalen havde massiv skimmelsvamp. 


I tilstandsrapporten stod, at de ikke kunne inspicere loftsrummet. Heldigvis havde vi advokat på, som stod fast på, at loftsrummet skulle undersøges, inden handlen kunne godkendes.



Vi fik udført tests, der som sagt konstaterede massiv skimmel og som vurderede, at man ikke kunne sanere det, men at hele undertaget skulle skiftes.


Vi annullerede derfor handlen, da sælger ikke ville gå mere end 50.000 kroner ned i pris, og udskiftning af undertag ville blive omkring 220.000 kroner. 

Under en uge senere blev huset igen sat til salg til samme pris med samme tilstandsrapport, som den vi modtog. Vi kan nu se at købsaftale på huset igen er underskrevet. 


 Mit spørgsmål er, om ikke både ejendomsmægler og sælger handler i ond tro, da de udemærket kender til skimmelsvampen? De har modtaget test med videre, som vi har fået foretaget.



Kan man anmelde ejendomsmægler og sælger?


Mange hilsner, 

H


 

!: Kære H, 


I første omgang, vil jeg anbefale, at I skriver til ejendomsmægler og endnu engang sender dem rapporten, som I har fået udarbejdet og meddeler mægleren, at I for god ordens skyld vedlægger det materiale, som I har indhentet, så I er sikre på, at de har mulighed for at videregive de korrekte oplysninger i forbindelse med salget.


Så har I efter min opfattelse gjort, hvad I kunne. I kan eventuelt også sende brevet til sælger, men ejendomsmægleren ville i hvert fald – efter min vurdering – have et stort problem, hvis ejendommen bliver solgt uden at gøre en potentiel køber opmærksom på problemet. 


Mægleren kan selvfølgelig sige, at de har fået udarbejdet en anden analyse, der siger det modsatte og at jeres analyse ikke er retvisende. 


Når huset på et tidspunkt er blevet handlet, kan I jo tage kontakt til den nye ejer og høre, om de har fået oplysningerne, og hvis ikke må den nye ejer tage fat i sælger og ejendomsmægler for at få en forklaring. Der er næppe meget andet, I kan gøre ved denne situation.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner