16. feb. 2021

Køb af fars sommerhus: Hvordan kan han trygt blive boende?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Min bror og jeg har aftalt med min far, at vi skal overtage ejerskabet af hans sommerhus i Odsherred Kommune, skrive et gældsbrev og langsomt afskrive gælden som forskud på vores arv.


Min far har brugt sommerhuset som helårsbeboelse siden 2007 og har ejet det siden 1998. Han skal blive boende i sommerhuset, så det kun en teknisk formalitet, at min bror og jeg overtager sommerhuset.


Hvilke overvejelser skal vi gøre os her, så min far trygt kan blive boende? Her tænker jeg skattemæssigt for min bror og mig, samt at sommerhuset formodentlig overgår til sommerhusstatus hos kommunen og derfor kun må beboes i sommerhalvåret.


Med venlig hilsen,


M


 

!: Kære M,


Jeg synes I skal tænke det hele grundigt igennem endnu engang. Hvad er det I vil opnå ved den konstruktion og er det besværet, risikoen og omkostningerne værd?


Der vil ganske givet komme situationer, hvor der kan opstå interne diskussioner; eksempelvis i forhold til vedligeholdelse, standen af sommerhuset, men også andre økonomiske byrder, der kan komme til i forhold til grundejerforeningen, vedligeholdelse af vej og så videre.


Der kan også opstå interne diskussioner i dig og din brors i parforhold, særligt hvis det viser sig at være en økonomisk byrde for at jer at eje sommerhuset.


Hertil kommer, at der - som du også selv er inde på - kan være skattemæssige forhold. Jeres far skal betale en eller anden form for husleje, og det kan godt reguleres som en led i en betaling af købesummen, ved at jeres far får en livsvarig brugsret til sommerhuset.


Alternativt skal der laves en lejeaftale og her kan Skat godt underkende lejens størrelse og enten sætte den op eller ned, og det kan have skattemæssige konsekvenser for jer alle sammen.


Hvis I vælger at gå videre med planerne, har I efter min opfattelse klart brug for advokatbistand – også således de mere bløde værdier kan blive hånderet.


Med venlig hilsen,


Henrik Høpner