01. jun. 2021

Køb af husbåd: Er jeg sikret en fast plads?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik, 


Jeg overvejer at købe en husbåd, men jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvordan man sikrer sig en plads til den. I nogle salgsopstillinger står der ”med havneplads”, og i andre står der bare, at husbåden ligger til kaj et eller andet sted. 


Jeg har set på en, der ligger til ved Engholmene i København, det er jo et dejligt sted, så hvordan kan jeg være sikker på, at jeg kan beholde den plads i fremtiden – og at der ikke pludselig kommer en eller anden ændring, der gør, at jeg må flytte båden langt væk – og i værste fald helt ud af København. 


På forhånd tak for din hjælp,


Med venlig hilsen, 


T


 

!: Kære T, 


Det bedste råd, jeg kan give dig, hvis du vil flytte på vandet, er at få så mange oplysninger som muligt og kontrollere dem bedst muligt. Der er forskellige muligheder og regler, og du bør sikre, at der er tale om en aftale, der er uopsigelig eller har en meget lang opsigelsesvarsel.  


Hvis der er tale om en offentlig havneplads, er problemet nok ikke så stort, men hvis der er tale om private pladser, kan der opstå problemer, hvis ejeren sælger eller eventuelt går konkurs. I så fald kan dine rettigheder være i fare. 


Området er ikke så gennemreguleret, som det vil være, når du køber hus eller lejlighed, så derfor er der ekstra god grund til at være opmærksom og søge konkret rådgivning hos din egen advokat.  


Ejendomsmægleren skal give dig alle de oplysninger, du har brug for at træffe det rigtige valg. Du kan eventuelt også - medmindre du køber kontant - søge råd og støtte hos din bank, der også vil kræve, at der er sikkerhed for, at du kan bevare din bådeplads i fremtiden.


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner