02. feb. 2021

Køber sprunget fra hushandel: Kan sælger beholde det indbetalte beløb?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

 

Hvis der er underskrevet en købsaftale i en hushandel, og køber så efter fem dage springer fra, kan sælger så beholde det indbetalte beløb på én procent af købesummen eller skal dette returneres til køber?


Er svaret anderledes, hvis der i aftalen er en betingelse om, at handlen forudsætter, at køber sælger sin egen bolig for at handlen realiseres?


Venlig hilsen


E


 

!: Kære E,


 

Hvis køber træder tilbage fra handlen indenfor fristen på seks dage, som gælder i lov om forbrugerbeskyttelse ved køb af fast ejendom, er det en godtgørelse, som sælger har krav på at få.


Det er derfor normalt en god ide, hvis du er køber - ved siden af lovens regler - at bruge et advokatforbehold for godkendelse af handlen i sin helhed.


Hvis køber fortryder indenfor fristen på seks dage, er det uden betydning, om køber har fået solgt sin bolig eller ej:


Hvis køber efter den frist, der bør være afsat i købsaftalen, ikke har fået solgt sin bolig – og dermed lader handlen gå tilbage – skal der ikke betales en procent godtgørelse til sælger.


I denne situation er det en anden betingelse, der annullerer handlen, derfor skal der ikke betales godtgørelse.


Hvis du er sælger, vil jeg anbefale, at du taler med din mægler om spørgsmålet, der kan være forhold i aftalen, der konkret regulerer forholdet om købers salg.


Venlig hilsen


Henrik Høpner