14. jun. 2022

Kommune vil ikke godkende sammenlægning af lejligheder før køb: Kan det passe?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Vi bor i en dejlig, omend lidt lille, andelsbolig på Vesterbro. Vores nabo har netop sat deres lejlighed til salg, og med ét barn og nummer to på vej overvejer vi kraftigt at købe deres lejlighed og derefter lægge lejlighederne sammen til én stor.

Vi er i tvivl, om vi kan få godkendt sammenlægningen, så vi har ikke købt lejligheden endnu. Kommunen siger, at de ikke kan tage stilling til, om lejlighederne må lægges sammen, før vi har købt den.

Kan det virkelig passe, at vi kan risikere at stå med to lejligheder uden at må lægge dem sammen?

Hilsen K og T

 

!: Kære K og T,

Jeg vil foreslå, at I får etableret en betinget aftale om købet – hvis naboen vil være med til det – hvor betingelsen er, at I får mulighed for at sammenlægge den købte lejlighed med jeres nuværende.

Der er generelle regler, der siger, at kommunen normalt skal give tilladelse til en sammenlægning, så længe lejligheden ikke bliver mere end 130 kvadratmeter stor.

Det kan muligvis være størrelsen på den sammenlagte lejlighed, der gør, at kommunen ikke vil forholde sig til det på forhånd.

Når I ansøger hos kommunen, skal I også sikre jer, at andelsboligforeningen er med på i idéen, så der skal medsendes en erklæring om, at de tillader det.

Hvis ikke det lykkedes, må I overveje om I vil løbe den økonomiske risiko ved at have en bolig mere i en periode, da transaktionsomkostningerne ved en andelsbolig normalt er markant lavere end et køb af en ejerlejlighed.

Der skal for eksempel ikke betales tinglysningsafgift, og hvis den kan handles uden en ejendomsmægler, er omkostninger derfor begrænsede.

Med venlig hilsen,

Henrik