27. sep. 2022

Lejer har ikke betalt husleje: Må vi smide dem ud?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Vi fik pr. 1. august ny lejer i vores lejlighed, som desværre ikke kunne betale hele depositummet med det samme (forklaringen var på grund af ferie og dermed manglende udbetaling af løn).

Vi har dog ikke set lejer i lejligheden siden midt august, og til september blev der ikke betalt husleje.

Vi har siden midt august forsøgt at kontakte lejer. Og start september gjorde vi opmærksom på manglende husleje.

Midt i september skrev vi, at hvis vi ikke hørte fra ham inden ugens udgang, ville vi ophæve lejemålet og afskaffe indbo. Vi har dog fortsat her i slut september ikke hørt noget.

Er det stiltiende accept? Må vi tømme lejligheden?

Mvh.

C

 

!: Kære C,

Når huslejen udebliver, skal man som udlejer følge en fastlagt rutine i forhold til lejer, hvis man skal have mulighed for at ophæve lejemålet.

Man skal først sende et såkaldt påkrav, hvor det klart og tydeligt fremgår, at såfremt lejen ikke er betalt – senest tre dage efter påkravet – kan lejemålet blevet ophævet.

Man skal sikre sig, at det bliver sendt på korrekt vis; en mail er eksempelvis ikke tilstrækkeligt. Jeg tilråder, at man sender det med anbefalet post og et quickbrev eller afleverer det personligt.

Hvis man gør det sidste, er det vigtigt, at der er vidner, der kan bekræfte, at påkravet er afleveret til lejer.

Hvis lejer herefter ikke betaler – og fristen er overskredet – kan man ophæve lejemålet. Det bør igen ske på en bevisfast måde – også her er det tilrådeligt at bruge et anbefalet brev og et almindeligt brev.

Hvis lejer ikke er flyttet indenfor en kort frist, skal man overlevere sagen til fogedretten, der herefter foretager en udsættelse af lejeren.

Det lyder meget besværligt, og det er det også, men reglerne er udarbejdet for at beskytte både lejer og udlejer. Så I må ikke blot selv tømme lejligheden for lejers indbo, med mindre lejer accepterer det skriftligt, men det kræver jo, at I får kontakt til den pågældende.

I bør nok overveje, hvis I ikke er sikre på at håndtere tingene fuldt ud korrekt, at kontakte en advokat, så I er sikre på, at spillereglerne bliver overholdt.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner