19. okt. 2021

Lejlighed og hus: Kan man eje to boliger på en gang?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg vil høre om man på én og samme tid kan eje en helårsbolig uden adressetilknytning, men med bopæl (evt. omdannet til flexbolig) og eje en andelsbolig, hvor man har adresse/bopæl i? 

Kan bopælen være begge steder, hvis man bor cirka lige meget begge steder og blot har folkeregisteradresse det ene sted?


I praksis er mit spørgsmål, om det er muligt at bo i en lejlighed (enten ejer eller andel) inde i en by og samtidig have et hus på landet. Og om man ved et eventuelt salg af huset kan undgå ejendomsavancebeskatning eller ”skal” man så købe et fritidshus/sommerhus i stedet for? 


Med venlig hilsen,


M


 

!: Kære M, 


Du kan naturligvis ikke være tilmeldt folkeregistret to steder på samme tid. Derfor er du nødsaget til at træffe et valg om, hvor du opholder dig mest. Det ville være det sted, du skal være tilmeldt folkeregistret. 


Med hensyn til avanceskat, så skal du ikke betale det, hvis den ene bolig er godkendt som flexbolig, hvilket skattemæssigt svarer til et sommerhus. Derfor ville det være mest hensigtsmæssigt at få den ene bolig godkendt som flexbolig rent skattemæssigt. 


Det forudsætter naturligvis, at det er i den anden bolig, at du rent faktisk opholder dig mest og dermed er tilmeldt folkeregistret på den adresse.


Du skal være opmærksom på, at mange andelsboligforeninger kræver, at andelshaver rent faktisk bor der det meste af tiden. Tilsvarende kan man ud fra lovgivningen risikere, at kommunen kræver at kunne anvise en lejer til ledige boliger. 


Det er derfor vigtigt, at du gør dig klart, hvilke risici du løber, når du træffer valget om, hvor du skal være tilmeldt folkeregistret.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner