19. jul. 2022

Løse fliser på badeværelset: Hvem har ansvaret?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Vi overtog en dejlig lejlighed i foråret, hvor fliserne på badeværelset er de helt klassiske gamle, hvide, kvadratiske. Vi er ret vilde med dem – men desværre sidder nogle af dem løst, har vi fundet ud af – og er faktisk lige til at pille ned.

Vi er bange for at røre for meget ved det, da vi frygter, at de alle sammen vil komme ned, når først vi begynder at pille ved dem – og skulle vi være så ”heldige”, at det kun er nogen af dem, kan disse ikke erstattes med nye, da der vil være en betydelig farveforskel. Vi skal derfor – sandsynligvis – skifte alle fliserne på badeværelset.

Det havde vi ikke regnet med, da vi købte lejligheden, hvem har ansvaret – er der tale om en fejl/mangel ved badeværelset eller står vi med udgiften selv?

Tak,
P

!: Kære P,

Det kan godt tænkes, at sælger kan være ansvarlig for at have solgt et badeværelse, hvor fliserne sidder løse. Det er på den anden side også noget, som I formodentligt også selv kunne have undersøgt ved at banke på fliserne, da I var på besigtigelse.

Det har også en betydning, om fliserne sidder i område, der er vandbelastet; for eksempel ved et badekar eller en bruser, eller om de sidder længere væk.

Afgørende er i midlertidigt, hvornår fliserne er sat op. Bygningsreglementet har ændret sig over tid i forhold til det begreb, der hedder vådrumssikring:

Jo nyere tingene er, jo højere er kravene. Men da du beskriver det som gamle, klassiske fliser, er der noget, der tyder på, at de har været der i mange år, og derfor måske ikke er omfattet af krav om vådrumssikring bagved.

Under alle omstændigheder skal I få det undersøgt, særligt hvis det er ved et område, der er vandbelastet, for er der ikke vådrumssikring, kan vandet trænge ind og ødelægge bagvedliggende konstruktioner, og så kan det først blive rigtig dyrt at få udbedret eventuelle skader.

Kontakt en vvs’er og få dem at give en faglig vurdering af situationen. Når det er på plads, kan I kontakte jeres advokat for at få vurderet, om I har en sag.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner