17. aug. 2021

Må ikke udlejes: Kan vi have vores andelslejlighed stående tom i et år?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik


Min kæreste og jeg flyttede sammen for næsten to år siden i min lejlighed, samtidig beholdte vi hendes andelslejlighed; både for at se, hvordan det gik med os – men også fordi, hun har lidt svært ved at give slip på den. 


Det er en billig og dejlig andelslejlighed på Østerbro, som vi har haft udlejet i de knap to år – og som vi gerne vil sælge om ca. ét år, hvor min lillebror er færdig med at studere og gerne vil købe den. Andelsforeningen tillader dog ikke udlejning i længere tid end to år og vil ikke gøre en undtagelse i vores specifikke tilfælde. 


Min lillebror har råd til at købe lejligheden, men kan ikke flytte ind i den nu, da den ligger for langt fra hans studier. 


Hvad kan vi gøre? Må han købe lejligheden nu og starte med at udleje den i det år? Må vi alternativt have den stående ubeboet i et år, hvor vi så bare deler udgifterne? Min kæreste kan evt. rykke sin adresse tilbage til andelen, så hun formelt bor der. 


Tak for svar,


J


 

!: Kære J,


Det bedste, I kan gøre, er formodentlig at få bekræftet fra andelsboligforeningen, at din lillebror kan blive godkendt som andelsbolighaver, hvorefter han kan fremleje lejligheden i det år, der går, før han flytter ind. 


Det sidste kræver formodentlig godkendelse i henhold til vedtægterne – og med netop det forhold, at det er på grund af studier og afstand til studiested, skal det efter min opfattelse godkendes af foreningen.  


Det kan dog tænkes, at foreningen har en særregel, der kræver, at man rent faktisk skal være flyttet ind for at kunne fremleje.  


Modellen, hvor din kæreste flytter tilbage og reelt lader lejligheden stå tom, kan jeg ikke anbefale. Foreningen vil ganske givet have fokus på det og vil derfor rent faktisk have mulighed for at ophæve din kærestes brugsret – og dermed også muligheden for, at din lillebror kan købe lejligheden. 


I stedet ville foreningen kunne sælge lejligheden til en fra en venteliste eller en udefrakommende. Selvfølgelig ville din kæreste få provenuet, men din lillebror mister muligheden for at blive andelshaver. 


Hvis din bror eventuelt kan bo i lejligheden i nogle måneder og pendle til studiet - og herefter måske konstatere, at det ikke er muligt for ham – kan også være en mulighed. Så har han i hvert fald gjort forsøget og vil derfor formodentlig være berettiget til at fremleje andelen i den resterende periode. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner