21. jun. 2022

Må jeg gerne bruge stien gennem naboens have, selvom huset bliver solgt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Jeg bor i et dejligt lille hus nær en større sø, hvor jeg dagligt går tur med min hund. Jeg bor således, at jeg går gennem min nabos grund via en sti nederst i deres baghave for at komme ned til søen.

Vi har været naboer i mange år og i hele perioden har vi haft en aftale om, at jeg uden problemer måtte gå gennem deres grund.

Nu vil de sælge huset, og jeg er i tvivl, om jeg fortsat må bruge stien, når der flytter nye ejere ind. Kan man lave gennemgangen som en betingelse i deres salgsaftale eller må jeg finde en anden gennemgang fremover?

Mange tak,

H

 

!: Kære H,

Den aftale du har haft med dine flinke naboer, har du ikke krav på at videreføre med en ny ejer. Du kan dog, hvis dine naboer er indstillet på det, aftale med dem, at der tinglyses en ret til, at du kan færdes til fods langs stien.

Hvis den aftale er tinglyst, før der sker et salg, så vil de nye og kommende ejere være forpligtet til at respektere, at du kan gå langs stien.

Når nu I er i gang med det, vil det nok være en fordel, at det er den til enhver tid værende ejer af din ejendom, der har rettigheden. Den dag, du skal sælge, kan du gøre det med den her sti-adgang til søen Det vil givetvis kunne give en økonomisk fordel ved et salg af din egen ejendom.

Aftalerne skal tinglyses og måske skal du være indstillet på at betale din nabo et beløb for at få adgangen, da det måske i salgsøjemed kan påvirke prisen på deres ejendom negativt.

Da det er en aftale, ud fra det du beskriver, som du har, kan du ikke gøre hævd gældende, da det kræver uretmæssig råden, og det er der ikke tale om her.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner