26. okt. 2021

Må jeg overtage min vens lejlighed?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik,

Jeg er flyttet ind i min vens lejlighed, hvor jeg c/o adresse.
Han har boet der i ti år, men planlægger at flytte om et par år. Kan jeg overtage lejligheden, hvis vi bor på adressen sammen i to år? 


Vi deler udgifter til mad, husholdning osv.


Med venlig hilsen, 


M


 

!: Kære M, 


Jeg går ud fra, at der er tale om en lejebolig. Hvis det er tilfældet, er der i lejeloven mulighed for, at personer, der er samboende, efter to år kan bestemme, hvem der i givet fald skal overtage lejligheden. 


Det er en regel, som primært er tiltænkt egentlige samlivsforhold, og derfor kan det ikke afvises, at udlejer vil modsætte sig det, hvis der ikke er tale om det, men at man alene har delt nogle enkelte udgifter. 


Der vil derfor være tale om en bevismæssig vurdering fra sidste instans, der hører under domstolene. Men afhængig af, hvor attraktiv lejligheden er, kan det godt tænkes, at udlejer vælger ikke at gøre noget ved det. En garanti kan jeg desværre ikke give dig. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner