04. jan. 2022

Må jeg sælge mit hus som dødsbo, selvom jeg stadig lever?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik, 


En aften i muntert selskab havde vi en vældig diskussion om, jeg måtte sælge mit hus som dødsbo, selvom jeg lever i bedste velgående. Det gælder æren og det at have ret. Nu skal jeg snart være sammen med de samme mennesker igen, og jeg har faktisk glemt at undersøge mit udsagn nærmere. 


Håber meget på, at du kan hjælpe mig, så jeg kan være lidt bedre til at argumentere for min påstand.  Jeg glæder mig til at se dem igen og måske genoptage diskussionen. 


På forhånd tak fra den diskussionslystne.


I


!: Kære I, 


Vi er nogle nørder, der godt kan lide at diskutere jura på et teoretisk og praktisk plan, så velkommen i klubben. 


Det, du reelt set ønsker, er at sælge med det, vi kalder en tvangsauktion- eller dødsboklausul, hvor man i stor udstrækning bliver frigjort for ansvar. 


Normalt opnår sælger en stor grad af ansvarsfrihed ved at benytte reglerne om tilstandsrapport og ejerskifteforsikring. Det fritager dog ikke sælger for alle ansvarsforhold: For eksempel gælder efterskifteforsikringen ikke forhold på grunden og ting, der er i jorden udenfor huset. 


Du kan derfor godt skrive i købsaftalen med en køber, at du ønsker at være fri for det ansvar, der følger, såfremt du benytter dig af tilstandsrapport og ejerskifteforsikring ved siden af. 


Det gælder dog ikke forhold, som du allerede er bekendt med. Så hvis du ved, at der hver vinter kommer en sø i baghaven, fordi grunden ligger lavt eller du er klar over, at der er andre ting galt med huset, slipper du ikke for ansvaret, fordi du er i såkaldt ond tro. 


Du har det, der hedder loyal oplysningspligt overfor den køber, der overtager huset, og det kan du ikke komme udenom ved at anvende tvangsauktion- eller dødsboklausul.


Så jeg tror diskussionen vil ende uafgjort, måske fordi I i kampens hede ikke har fået alle nuancerne med.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner