12. apr. 2022

Må jeg sælge til en ny køber med et højere bud, selvom jeg allerede har en aftale med en anden?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg er ved at sælge min ejendom uden ejendomsmægler. Jeg har fået et bud og aftalt en pris med en køber - intet er på skrift. Jeg har talt med min advokat om, at jeg vil sælge og har en køber.

Nu har jeg fået et tilbud, der pt. ligger 105.000 kroner højere end det, jeg aftalte med den første køber.

Min advokat siger, at jeg er nødsaget til at sælge til den første køber, jeg forhandlede med, da jeg ellers kan blive sagsøgt for et meget større beløb, end det som jeg vil tjene mere, ved at sælge til den anden køber.

Igen, intet er skrevet på papir, kun en mundtlig aftale via telefonen. Er det virkelig tilfældet, at fordi jeg aftaler en pris med en potentiel køber er tvunget til at sælge, selvom intet er skriftligt nedfældet på papir?

Med venlig hilsen,
KB

 

!:  Kære KB,

En aftale er en aftale. Det gælder uanset, om den er mundtlig eller skriftlig, men som du beskriver det, er det måske tvivlsomt, om der er tale om en egentlig aftale i det her tilfælde og ikke kun en form for hensigtserklæring.

Når man sælger en ejendom, bør der udarbejdes en tilstandsrapport, fremsættes tilbud om betaling af halv præmie på en efterskifteforsikring og forelægge et tilbud på en ejerskifteforsikring.

Hvis ikke I har været nede i den slags detaljer og måske heller ikke har aftalt nærmere omkring overtagelsesdag og andre vilkår, der normalt vil indgå i en købsaftale, vil det nok være tvivlsomt, at den potentielle første køber vil kunne kræve, at du sælger til ejendommen dem.

Du kan meddele køber nummer et, at du har fået et andet bud på 105.000 kroner mere, og så loyalt fortælle den pågældende, at du agter at tage imod det bud, men at de selvfølgelig skal have mulighed for at forhøje deres bud, så det matcher.

Jeg tror ikke – med mindre, at man er meget langt fremme med dokumenterne – at den potentielle første køber vil kunne vinde en sag mod dig, hvis det er foregået, som du beskriver det.

Jeg synes, at du skal forelægge mit svar overfor din advokat og bede om en uddybning af det svar, de har givet dig, da oplysningerne, som vi har fået her i brevkassen, naturligvis ikke kan stå alene.

Med venlig hilsen,
Henrik Høpner