24. aug. 2021

Manglende inventar og ulovlige elinstallationer: Er det ejendomsmæglerens ansvar?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik, 

Vi håber, du kan hjælpe os med følgende: Vi har 1. maj 2021 købt et nyere sommerhus.


Ved overtagelsen var huset stort set ribbet for alt inventar, ligesom der var flere og alvorlige problemer med elinstallationen som ikke fremgik af tilstandsrapporten. 


Det store spørgsmål lyder: Hvilket juridisk ansvar har ejendomsmægleren for, at der bliver levet op til slutsedlens aftaler?


I denne aftale var specifikt angivet, hvilke ting sælger kunne medtage. Kutyme ved sommerhussalg er os bekendt at huset overtages som beset bortset fra personlige effekter og aftalte genstande.


Det skal tilføjes at sælger, både overfor os og leverandøren af el-tilstandsrapporten, har opgivet urigtige og mangelfulde oplysninger om ejendommens tilstand.


Vi har efterfølgende via ejendomsmægleren rejst et realistisk krav på 25.000 kroner. Vi har foreslået et forlig på 15.000 kroner. Sælger har erklæret sig villig til at udrede 10.000 kroner, men ingenting er sket trods utallige henvendelser.


Med venlig hilsen, 


Å


 

!: Kære Å, 


Jeres problemer kan nok deles i to: Det ene er spørgsmålet om inventar og indbo, det er andet er spørgsmålet om ulovlig elinstallation. 


Med hensyns til inventar og indbo er det afgørende, hvad der står i købsaftalen. I har ret i, at det tidligere har været en hovedregel, at inventar og indbo – bortset fra personlige effekter – medgik i handlen, men sådan er det ikke nødvendigvis i alle handler i dag. 


Hvis sælger har fjernet for meget, har I krav på, at sælger skal levere effekterne retur eller give jer en kontanterstatning svarende til værdien af disse effekter. 


Der har været en dialog, men der er ikke rigtig sket noget, og derfor er jeres eneste vej frem desværre at gå rettens vej. Det er en dyr og dårlig løsning, så I bør måske overveje at få en advokat til at skrive et kort brev til sælger for på den måde at få dem i tale, selvom beløbet ikke er så forfærdeligt stort i forhold til den samlede købesum med videre. 


Det andet element med ulovlige elinstallationer kan I enten anmelde til ejerskifteforsikring, hvis I har tegnet sådan en, og hvis ikke er det desværre igen vanskeligt at komme efter sælger. Der skal føres et bevis for, at sælger var klar over, at forholdene ikke var som angivet i tilsynsrapporten og et sådant bevis vil ofte være meget svært at føre. Det ville kræve et syn og skøn og også det er omkostningsfyldt. 


I forhold til mægleren er der ikke ”noget at komme efter der”. Da mægleren naturligvis ikke kan holdes ansvarlig for sælgers forkerte opførelse og handling.  Men måske er det stadigvæk bedre at få mægleren til at forsøge at kontakte sælgeren for at få løst sagen og forhåbentlig få et mindre beløb ud af det, så I kan komme videre. 


Med venlig hilsen,


Henrik Høpner