01. mar. 2022

Min nabos brændeovn er generende: Kan vi kræve den udskiftet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Min nabo har en brændeovn, som de er meget glade for at tænde op i – de har boet på adressen i 30 år - og brændeovnen er nok cirka lige så gammel.

Hele området lugter af røg, når der er gang i den, jeg er ikke bange for brandfare, men synes bare, at det er irriterende, når jeg fx går rundt i min have. Kan jeg kræve brændeovnen udskiftet med noget nyere, der ikke er så generende – også for miljøet forestiller jeg mig.

På forhånd tak for din hjælp,

Hilsen
H

!: Hej H,

Der ingen mulighed for at kræve en brændeovn udskiftet. Ved et ejerskifte, skal ældre brændeovne udskiftes eller fjernes indenfor et år, men det gælder ikke generelt.

Hvorvidt, der bliver fyret korrekt i brændeovnen eller ej, vides ikke. En venlig henvendelse til naboen kunne måske hjælpe.

Alternativt kan I prøve at kontakte kommunens miljøafdeling, så de måske kan undersøge, om der bliver fyret med ting, der er miljøskadelige. Men når naboen har haft brændeovn i 30 år, er det måske nok vanskeligt at forestille sig, at de vil stoppe med det.

Hvorvidt en ny brændeovn vil løse problemet, ved jeg ikke. Det er måske mere brændselstypen, der er problemet. Og hvis problemet er meget stort, kan I overveje at gå sammen med de andre naboer og henvende jer igen.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner