16. jun. 2020

Min overbos katte skal kunne gå ud og ind: Kan hun kræve, at yderdørene skal stå åbne?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Min datter bor i stueetagen i en ejerlejlighed. På 1.sal bor en dame med to katte, som ønsker, at yderdørene til opgangen står åbne. Damen påstår, at det er tilladt pga. lugtgener fra folk, der laver mad – vi mener, at det er fordi, hun ikke orker gå ned og lukke sine katte ud og ind. Hun har boet i opgangen i 16 år – og har vist lidt en ide om, at hun styrer.

Det trækker meget fra de åbne yderdøre - og væggene i min datters lejlighed er kolde. Kan det passe, at min datter med en lille, nyfødt baby skal have en kold lejlighed – skal der ikke være 100 procent enighed fra resten af beboerne?

Venlig hilsen

M

 

!: Kære M

Tak for dit spørgsmål. Jeg har aldrig hørt om den problemstilling før – men min umiddelbare vurdering er, at man ikke har krav på, at yderdøren skal stå åben; hverken for, at katte kan gå ud og ind eller for at undgå lugtgener. Yderdøre sikrer mod uvedkommende – ikke bare katte – men også tyveknægte og lignende. Hvis yderdøren skal stå åben, for at kattene kan være der, kan man se i foreningens vedtægter, om det overhovedet er tilladt at holde husdyr, der er til gene for de øvrige beboere.

For at alle – også kattene – kan være der, kunne man overveje at tilbyde overboen, at hun kan sætte en kattelem i døren, så katten kan gå ud og ind – og døren samtidig kan være lukket. Det vil forhåbentlig spare alle for en masse nabobesvær.

Venlig hilsen

Henrik Høpner