29. jun. 2021

Naboens hegn har taget min udsigt: Har jeg en sag?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg har købt et hus, hvor der var den skønneste udsigt over en sø hen over naboens have. Sælger af mit hus er naboens lillesøster og de har aldrig haft behov for en hæk eller et plankeværk i skellet.

Da jeg købte huset, gjorde mægleren et stort arbejde ud af at sælge huset på den fantastiske udsigt. Hun sagde, at hvis jeg ønskede det, kunne jeg få en lav hæk ned igennem haverne. Familien vil ikke gøre noget i forhold til skel, inden en køber var flyttet ind. Så en køber kunne få medindflydelse.

Den dag jeg overtog nøgler, nævnte naboen noget om et plankeværk, Naboen har nu sat et plankeværk op i skel på 180 cm - uden min accept.

Under processen har jeg løbende forsøgt at udtrykke mit ønske/håb om noget lavere, så jeg kunne bevare lidt udsigt. Men nej…

Jeg har nu talt med mægler. Hun siger, at uden udsigten, har mit hus mistet 200.000 kroner i værdi.

Hun har givet mig noget mailkorrespondance, hun har haft med sælger, i forbindelse hun fik huset ind. Her fremgår det, at mægler er vejledt til at informere en køber om, at der skal være noget højt i skel imellem husene og noget lavere ned imellem haverne, så udsigten bevares fra mit hus.

I korrespondancen beder mægler sælger lave en skriftlig aftale med naboen, i det mægler forudser, at en køber vil gøre udsigten betinget. Sælger svarer, at hun nok skal få lavet en aftale med storesøsteren.

Mægler har aldrig fulgt op på, om denne aftale blev lavet. Mægler siger, at det må være en købers opgave. Jeg havde ikke haft tanken at gøre udsigten betinget i købsaftalen.

Det er en rigtig kedelig situation. Det virker nærmest aftalt søstrene imellem, at jeg har betalt for en udsigt, jeg ikke får. Har jeg en sag overfor sælger?

Med venlig hilsen,

M

 

!: Kære M,

Der er desværre ingen tvivl om, at du på den ene eller anden måde skulle have krævet at få en tinglyst aftale med ejeren af naboejendommen, hvis du ville undgå, at der blev opsat hegn eller plantet hæk.

Ejendomsmægleren skulle - selvom hun er sælgers repræsentant - sørge for, at aftalen om hegn eller skelbeplantning blev etableret.

Noget kunne tyde på, at sælger og naboejeren, der er i familie med sælger, har ført dig bag lyset, men du bærer desværre også selv en del af skylden: Hvis det var vigtigt, skulle du have krævet aftalen på plads.

Under alle omstændigheder ville situationen kunne opstå, hvis naboen solgte sit hus og der kom en ny ejer, som ville have en hæk eller et hegn.

Du kan eventuel undersøge, om der i servitutter eller lokalplan er forbud mod plankeværk, så du i det mindste kan nøjes med at få generne fra en hækplantning.

Men du har nok en sag, du burde prøve i forhold til sælger og ejendomsmægler.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner