31. aug. 2021

Naboens træ vokser ind på min grund: Må jeg beskære det?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik, 

Min nabo har et æbletræ, og snart er det jo højsæson for nedfaldsfrugt. En af grenene går ind til mig, og jeg kunne svært godt tænkte mig at save den af. Det ville min nabo dog være ked af, da han er bange for, at træet mister noget af sin kraft. 


Han har tilbudt at samle æblerne op fra min have. Det er en rimelig stor gren, der sidste år havde rigtig mange æbler, der røg ned og lå og rådnede og tiltrak rotter og fugle, og jeg tror sgu ikke rigtig på, at han får samlet de æbler op, trods de bedste hensigter. 


Må jeg rent juridisk skære den gren ned? Og hvad sker der, hvis træet faktisk dør af det. Skylder jeg ham så et nyt?


Venlig hilsen, 


K


 

!: Kære K, 


På baggrund af den beskrivelse du giver af æbletræet, må du godt fjerne den gren, der rager ind over skellet. 


Det skal naturligvis ske på en måde, så resten af træet ikke tager skade. Om der skal en professionel gartner til at foretage beskæringen, må du overveje med dig selv. 


Men hvis du beskærer træet, så det rent faktisk går ud. Så kan der være tale om, at det rent faktisk har karakter af hærværk. 


Jeg synes, at du skulle tage snakken med naboen og eventuelt kræve, at de æbler, som hænger på træet nu, skal fjernes, så de slet ikke når at falde ned. 


Og ellers giv ham en chance og sig; at hvis han ikke overholder sit løfte, så bliver grenene skåret væk.  Du vil forholdsvis hurtigt kunne konstatere om de nedfaldne æbler rent faktisk bliver fjernet. 


Hvis du og din nabo i øvrigt taler pænt sammen, vil det være ærgerligt, at naboskabet bliver belastet af en times arbejde med at fjerne nedfaldsfrugt. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner