17. okt. 2022
Nedgravet olietank: Har sælger ansvaret for mulig forurening?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Jeg er så heldig at have en købsaftale på salget af mit hus. I den forbindelse lægger min mægler en ansvarsfraskrivelse omkring jordforurening på grunden ind i aftalen.
Olietanken – som det omhandler - er afblændet og så videre af en tidligere ejer og kommunen er informeret og BBR korrekt. Dette sikrede min rådgiver mig, da jeg købte huset. Men køberrådgiver til nuværende køber af huset vil ikke acceptere denne ansvarsfraskrivelse.
Jeg syntes jo ikke, at jeg kan stilles til ansvar for evigt, og da tidligere ejer er død, vil det være mig, der kommer til at stå med regningen, skulle det vise sig, at der er en olieforurening.
Hvilken lovgivning er det, der pålægger mig dette ansvar? Og har du nogle ideer til, hvordan man få en fornuftig fordeling af ansvaret?
Jeg har kun ejet huset i små otte år, og da jeg købte huset, var der - så vidt jeg ved - ikke en lovgivning, der understøttede denne ansvarsplacering. Eller også har min rådgiver ikke været særlig skarp, da jeg købte huset, for så havde jeg aldrig købt et hus med en nedlagt olietank.
Med venlig hilsen,
C
!: Kære C,
Ansvarsfordelingen hviler som udgangspunkt på almindelige ansvars- og erstatningsregler i dansk ret. Der er ikke nogen specifik lov om ansvar for nedgravet olietank.
Derimod er der aftalevilkår og når den tidligere ejer har sørget for at afblænde og håndtere tingene korrekt, er det jo spørgsmål, hvorvidt der er noget galt.
Der er virksomheder, som kan foretage målinger og undersøgelser af mulig jordforurening og eventuelt også bortskaffe olietanken. Prisniveauet er, afhængig af tankens størrelse, placering og om der er bevoksning i nærheden med videre, omkring 15-25.000 kroner.
Det dækker så ikke oprensning, hvis der er noget galt, men det kunne måske være en overvejelse værd, at man siger til køber: ”Du kan selv betale for undersøgelserne, hvis der er noget galt, er du frit stillet til at træde tilbage fra handlen”.
Alternativt kan I forhandle om, hvem der skal betale for undersøgelserne, men problemet for dig er naturligvis, hvis det viser sig, at der er noget galt, og din køber træder tilbage fra handlen, så skal du give oplysningen videre til en potentiel ny køber og formodentligt risikere et prisnedslag.
Der er tale om et forhandlingsvilkår, og hvis ikke du vil, må du sige til køber, at handlen ikke kan gennemføres. Så kan det også være, at køber ikke står så stærkt på kravet, hvis de bliver stillet overfor det alternativ.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner