08. dec. 2020

Overtaget dødsbo: Hvem skal betale for fejl på el-systemet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik

Jeg er lige flyttet ind i en lejlighed i København fra 1975, som jeg har overtaget som dødsbo.

Ifm. renovering har jeg skulle tage rawlplug ud og lappe huller i væggen. En større rawlplug, som tidligere har været med til at holde en radiator, har været boret ind i et rør med hovedkabler, der tilhører ejerforeningen. Rawlpluggen har været med til at holde de ødelagte kabler adskilt, så da denne bliver fjernet, sker der en kortslutning.

Jeg får en elektriker ud, der laver en midlertidig løsning. Han fortæller, at alle ledninger skal skiftes fra min lejlighed på 1. og ned til el-skabet i kælderen.

Viceværten og bestyrelsen mener, at jeg har ansvaret for at udbedre skaden. Jeg er uenig, da det er en så gammel fejl på el, som aldrig kunne være opdaget. Hvem har ansvaret?

De bedste hilsner
K

 

!: Kære K,

Allerførst skal du se i foreningens vedtægter, hvordan ansvaret for vedligehold er beskrevet; det lyder som om, at det er et fælles anliggende, da jeg går ud fra, at et hovedforsyningskabel også forsyner andre lejligheder end din.

Det forhold, at skaden først bliver opdaget nu, mener jeg ikke, har betydning, da hverken du eller sælger bør have ansvar for, hvordan en radiator er blev fejlmonteret for mange år siden.

Når du beskriver, at du har handlet fra et dødsbo, vil du normalt ikke have mulighed for at rejse krav mod sælger – og der er heller ikke mulighed for at rejse krav mod dem, der har udført arbejdet for mange år siden.

Venlig hilsen
Henrik Høpner