18. maj 2021

Overvejer lejlighedskøb: Kan man ophæve hjemfaldspligt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik


Min kæreste og jeg har kigget på en lejlighed i Nordvest, som har hjemfaldspligt – i salgsopstillingen står der, at den ”udskydes af sælger til 2055” – hvad betyder det egentlig?


Og kan man ikke ophæve sådan en hjemfaldspligt?


Vi vil nok ikke bo i lejligheden i mere end fem til ti år, men vi vil gerne sikre os, at vi kan sælge den igen.


Venlig hilsen


B


 

!: Kære B, 


Hjemfaldspligt dækker over, at der - særligt i Københavns kommune - for ofte mere end 100 år siden har været fremsynede økonomiske embedsmænd. 


Det betyder, at kommunen, der i sin tid har solgt grunden, som ejendommen er bygget på, har krav på at få grund og bygning eller grunden alene tilbage mod at betale et meget begrænset beløb til den nuværende ejerkreds. 


Køberen, der for flere 100 år siden købte grunden, fik den meget billigt, men måtte altså så tåle at skulle levere den tilbage efter hundrede år eller mere. 


Det er ikke muligt at få ophævet hjemfaldspligten, det har højesteret for en hel del år siden taget stilling til. Derimod kan man enten frikøbe eller udsætte tidspunktet, hvor hjemfaldspligten bliver aktuel. 


Københavns kommune eller andre kommuner, der også har kopieret ordningen, har nogle faste retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig i den situation. 


Det giver mulighed for, at man som ejer - og i jeres situation som sælger - udskyder tidspunktet for hjemfaldet mod at betale et beløb. 


Når I køber en lejlighed med hjemfaldspligt, skal I være opmærksom på, at 2055 virker til at være meget langt ude i fremtiden, men allerede efter 2025 vil en kreditforening formodentlig ikke give fuld belåning med 30 års løbetid, netop fordi hjemfaldspligten på det tidspunkt kun har 30 år tilbage.


Så hvis I skal sælge i for eksempel 2030, vil en køber af jeres lejlighed ikke kunne få et 30-årigt kreditforeningslån, og så ville I skulle betale for at udskyde hjemfaldspligten endnu engang. 


Jo kortere tid, der er til hjemfaldspligten udløber, jo højere bliver beløbet, der skal betales til kommunen. I bør sørge for at drøfte spørgsmålet om hjemfaldspligten grundigt med jeres rådgiver og jeres bank.  


Hjemfaldspligten er ikke kun noget, du finder i Københavns Kommune; flere omegnskommuner har tilsvarende servitutter, hvor Københavns Kommune  enten har ejet jordarealerne eller hvor kommunen har kopieret ordningen. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner