10. jun. 2009

Sådan brandsikrer du dit hjem



Hvert år er der cirka 25.000 brande i private hjem. Langt de fleste bliver slukket, fordi de bliver opdaget i tide, men cirka 10.000 af dem kræver hjælp fra brandvæsnet.

Man kan ikke sikre sig 100 procent, men med få og forholdsvis enkle forholdsregler kan man nedsætte risikoen i hjemmet. Boliga.dk har fået  informationschef hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Ole B. Kristensen, til at dele ud af sine råd og erfaringer til, hvordan man undgår luen i stuen. Og hvad man gør, hvis uheldet er ude.

Køkkenet:
- Kogeplader er en af de mest hyppige brandårsager i en bolig.  Folk sætter mad over, glemmer den, går i byen eller lægger sig i værste fald til at sove.

Mad, der står og koger tørt og har stået et stykke tid,  vil forkulle og kan bryde i brand. Ilden kan så brede sig op i emhætten og antænde fedtet, og derfra kan det gå videre til f.eks. et køkkenskab.

Når man har mad over, skal man derfor først og fremmest ikke lægge sig på sofaen, for man risikerer at falde i søvn. Man skal heller ikke have viskestykker eller køkkenruller i nærheden af kogepladen, da man risikerer at de antændes, enten ved direkte ild eller ved strålevarme.

Hvis man har et gaskomfur, skal man være opmærksom på, at man ikke har løsthængende ærmer. Hvis tingene koger over, og der er flammer, kan der gå ild i ærmerne, når man rækker over komfuret. Det ser vi desværre ske især for ældre mennesker.

Elektriske apparater
- Alt, der er elektrisk kan i princippet gå i brand. Hvis der har været tekniske problemer med et apparat, f.eks.  at  billedet hopper i fjernsynet, kan der være en risiko for kortslutning. Er ens apparat det mindste smule defekt, skal man tage til reparation eller smide det ud.

Med hensyn til lamper, så overhold altid anvisningen om, hvor mange watt lampen kræver.

Benytter man sig af en stærkere pære, kan lampen ikke tåle varmen. Der går ikke lang tid, så bliver pæren brun og varm, og hvis der er noget plastik på lampen, eller hvis skærmen er af stof, kan der gå ild i det.

Det er også vigtigt at fortælle sine børn, at de ikke må overdække lamperne. Børn, der vil hygge sig, kan godt finde på at lægge et klæde over lampen for at skabe en hyggelig stemning, men når man lukker varmen inde på den måde, bliver der så varmt, at det, man har lagt over, kan bryde i brand.

Sørg desuden for, at lamperne er skruet ordentligt fast. Det er for eksempel ikke smart, hvis sengelampen falder ned i sengen.

Ild og levende lys
- Her gælder det om at udvise almindelig forsigtighed. Lys skal sættes i stabile lysestager, de skal stå ordentligt fast.

Brug f.eks. lysmanchetter af stanniol, der er effektive til at sætte lysene ordentligt fast i stagen. Placér aldrig et lys i nærheden af gardiner, fordi de kan blafre, hvis vinduet er åbent. Vær også opmærksom på, at lysene ikke må stå under en træhylde.

Hvis du vil undgå en skorstensbrand, så lad være med at fyre med halvvådt papir, vådt træ, telefonbøger og den slags.

Hvis der bliver dannet for for meget sod i skorstenen, og man pludselig fyrer kraftigt op, kan der gå ild i soden. Det giver en skorstensbrand, som godt nok kan være harmløs, men det kommer helt an på kvaliteten af skorstenen. Og hvis den ikke er 100 procent tæt, kan ilden brede sig.

Tobaksrygning
- Sengerygning skal man helt holde sig fra. Der er også flere og flere brande, hvor folk er faldet i søvn i deres møbler i stuen, fordi de måske har fået noget at drikke. Det er en typisk årsag til dødsbrande. Man skal kun ryge, hvis man er helt sikker på, man kan holde sig vågen.

Hvis det begynder at brænde:
Man bør altid have et slukningsmiddel inden for rækkevidde. Det behøver ikke være en pulverslukker, selvom de er ganske effektive. Det kan også være en helt almindelig vandkande eller en haveslange, som er lang nok til at komme ind i de forskellige rum.

Man kan også have et brandtæppe, som kan bruges til at kvæle ilden 

Hvis der går ild i en gryde i køkkenet, f.eks. i en gryde med friture, skal man slukke for varmen og lægge et låg på. Lad være med at forsøge at fjerne det fra kogepladen.

Røgalarmer. Det er i virkeligheden det, der kan redde folk. Få fat i et par stykker og sørg for at de virker ved at trykke på testknappen engang imellem. Sørg også for at få skiftet batteriet.

Vores råd er, at man altid har mindst to røgalarmer. Det skyldes, at den ene kan svigte. Hvis man har to, har man en dobbelt så stor chance for at opdage en brand, og der er en større chance for, at man bliver alarmeret hurtigt. Har man flere etager, skal der mindst være én røgalarm på hver etage.

Vil man sikre sig ekstra godt, kan man få en type røgalarm, der kan tilsluttes elnettet. Det kan man få en installatør til. Og man behøver ikke at være nervøs for, at strømmen ryger, for der er altid et backup-batteri, hvis elforsyningen svigter.