25. feb. 2009

Sådan gør du haven klar til foråret



Selvom frosten bider i kinderne og vinden fejer som en kold kost henover Danmark, kan det være en god idé allerede nu at begynde vedligeholdensen af haven. Boliga.dk har spurgt jordbrugsteknolog og ejer af hjemmesiderne altomhaek.dk og plantetorvet.dk om syv gode råd til at holde vinterhaven.

1. Beskær havens træer og buske nu
Specielt de kraftigtvoksende slyngplanter, løvfældende buske og træer. Det er en fordel at beskære i vinterperioden, da planternes vækst er helt i dvale, hvilket bevirker en mindre risiko for svampeangreb mv.

2. Beskyt de sarte planter mod frosten
Hvis den hårde og klare frost sætter ind, er det meget vigtigt at beskytte havens nyplantede planter - altså planter, der er lagt i jorden inden for de seneste to år - samt de sarte sorter mv. Vær specielt opmærksom, på vinterdage, hvor det er meget varmt om dagen og koldt om natten, samt at jorden ikke er dækket af et isolerende snelag.

3. Fjern evt. ukrudt
Er der ukrudt, som du ikke har fået kål på i efteråret, er det godt at fjerne alt synligt ukrudt nu. Der er nemlig ukrudt, som gror svagt hen over vinteren.

4. Kontrollér at nyplantede planter ikke har løftet sig efter hård frost
Efter en kold periode med hård bar-frost kan jorden have udvidet sig og løftet nyplantede planter. Det er ikke ofte, det sker, men alligevel er det meget vigtigt at tjekke alle nyplantninger, da de risikerer at blive slået ihjel pga. udtørring.

5. Plant evt. bøgehækken eller andre løvfældende planter
Mange løvfældende planter, som f.eks. bøgehækken, kan med fordel plantes vinteren gennem, hvor planternes vækst er helt i dvale. Læs mere om plantning af bøgehæk her.

6. Det er nu du kan pode planterne med succes
Er du gør det selv havemand og har interesse i specielle planter mv., er det i vinterperioden, du skal udfordre dine evner til at pode spændende sorter på gode grundstammer.

7. Planlæg havens næste projekt.
Er det for koldt eller er haven helt dækket med sne, er det en glimrende lejlighed til at planlægge de næste projekter og indkøb. Har du brug for professionel sparring, kan du få hjælp på hjemmesiden "Find din gartner" – hvor du får hjælp til at vælge, hvilken samarbejdspartnere du evt. skal bruge.