04. jan. 2022

Salg af sommerhusgrund: Skal vi bygge for at undgå avanceskat?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Min hustru og jeg har siden 2000 ejet en ubebygget sommerhusgrund på 2.500 kvadratmeter. Grunden kan ikke opdeles, da mindste grundareal for bebyggelse netop er 2.500 kvadratmeter ifølge lokalplanen.


Vi overvejer at sælge grunden med henblik på at købe et eksisterende sommerhus - og spare bøvlet.


Jeg har imidlertid forstået på ejendomsmægler, at avancen ved salg vil blive beskattet som almindelig personlig indkomst. Derfor overvejer vi at bygge et anneks, skur eller anden mindre bygning på grunden for at undgå beskatning ved salg. F.eks. en hytte på et punktfundament, som kunne sælges og flyttes til en anden adresse, når grunden er solgt.


'Hvor meget bygning' skal der til, og skal huset være permanent for, at Skat betragter ejendommen som havende tjent som bolig og - så vidt jeg forstår reglerne - derfor er fritaget for avancebeskatning ved salg?


Mvh.


S


 

!: Kære S, 


Det er vanskeligt at give dig et hundrede procent konkret svar. Jeg har forståelse for, at I formodentlig vil bygge så lidt som muligt, men på den anden side ikke sidenhen risikere at betale avanceskat. 


Hvis I vælger at gå videre med tanken om en flytbar hytte, tror jeg ikke, at det vil være tiltrækkeligt for at undgå at betale avanceskat – også hvis I, som jeg forstår det, ikke vil sælge hytten med, men flytte den i forbindelse med med salget. 


Derfor er mit råd, at I bygger et ”rigtigt hus”, der naturligvis kræver, at I indhenter behørig byggetilladelse og myndighedsbehandling af byggeriet.  Først der, når det er på det stadie - og I har bygget huset - vil der efter min vurdering være tale om, at I undgår at betale avanceskat. 


I skal derudover også sikre jer, at I rent faktisk har benyttet sommerhuset, da det også er et krav, at det har tjent som feriebolig for den person, der vil undgå at betale avanceskat. 


I kan eventuelt overveje at få udarbejdet en projektplan, som I herefter forelægger for skattemyndighederne og får en såkaldt bindende forhåndsbesked fra dem. Det vil være min anbefaling, at I gør det på den måde. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner